Начало Новини Токио е новата дестинация за инвестиции

Токио е новата дестинация за инвестиции

tokio

Възстановяването на сектора на луксозни имоти и фактът, че Токио ще е домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г. вече започна да привлича погледите на чуждестранните инвеститори към японската столица. Това се случва след като през последните 10 години пазарът на недвижими имоти вървеше надолу.

През есента на 2013-а строителен предприемач пусна на пазара 22 апартамента с изглед към императорския дворец и всички те бяха много бързо продадени още същата седмица и то при средна цена от 23 743 USD/кв.м. Това е най-високата стойност регистрирана от 2008 г. досега в Япония, уточнява в свои материал The Wall Street Journal. Подобна цена е нещо нормално за Хонконг, Сингапур или Ню Йорк, но за Токио тя е индикация, че местният пазар изживява подем.

Към Япония се регистрира и повишаване на интереса от страна на чуждестранни купувачи. Основна „вина” за това има фактът, че страната ще е домакин на Олимпийските игри през Лято 2020. Това е довело до ръст от 10.8% в продажбата на жилища в Токио през 2013 г. в сравнение с година по-рано, независимо от факта, че количеството на предложенията за разглеждания период се е увеличило с 46% и е достигнало 28 340 предложения.

Чуждестранните купувачи – предимно инвеститори от Хонконг, Сингапур и Тайван, спомагат за поскъпване на имотите в японската столица. Като правило те предпочитат да се сдобият с апартаменти в престижните части на Токио – Аояма, Акасака, Азабу и Ропонги. Повишаването на данъците в редица азиатски държави и рязкото поевтиняване на йената през последните две години правят японския имотен пазар още по-привлекателен.

Източник: fakti.bg