Начало Статии Технологии Тенденции в строителните технологии през 2020 г.

Тенденции в строителните технологии през 2020 г.

Началото на годината традиционно е времето, когато се очакват тенденциите за новата година във всички сектори. Време е да разгледаме тенденциите в строителната индустрия и да се съсредоточим върху това кои са нововъзникващите технологии в строителството за 2020 г. според експерти.

През последните години строителният сектор претърпява радикална промяна. Поглеждайки няколко години назад, постигнатият напредък е очевиден.

Цялата индустрия е изправена пред все по-големи предизвикателства, особено по отношение на разходите, устойчивостта на сградите и управлението на проекти и най-вече по отношение на качеството на строителството и процесите.

Солидни и конкурентни резултати могат да бъдат постигнати чрез въвеждане на ефективни стратегии и технически иновации, които позволяват подобрения по отношение на качеството на начин на работа. Дигиталните технологии със сигурност ще допринесат за революция в строителната индустрия през 2020 г. Всъщност тази година трябва да отбележи повратна точка по отношение на иновациите за строителния бранш.

Ето някои тенденции в строителните технологии, които трябва да наблюдавате през 2020 г. според строителните експерти.

BIM ще продължи да расте

BIM е без съмнение една от най-добрите технологични тенденции в строителния сектор и през 2020 г., предлагайки отворена екосистема за данни. BIM технологията може да бъде катализатор за фундаментална промяна в начина, по който мислим, проектираме, разработваме и управляваме строителен проект. Има много различни нива на програмиране, активирани чрез BIM. 4D и 5D BIM са два много представителни примера.

Най-общо казано, BIM ще осигури по-голяма точност в процеса на изграждане и ще позволи обмен на важна информация за проекта между много заинтересовани страни. Освен това се очаква нейното развитие да направи строителните проекти по-продуктивни и рентабилни, като включва революционни мерки за устойчивост и безопасност.

Възникващи технологии в строителството: виртуална реалност и добавена реалност

Дигиталната революция, извършена с развитието на BIM моделиране, може да бъде допълнително подобрена чрез добавена реалност и виртуална реалност.

Технологиите на усъвършенствана, виртуална и добавена реалност помагат за сливането на цифровите и физическите светове около нас както чрез сензорно припокриване, така и чрез въвеждане на цифрови елементи в заобикалящата ни среда или създаване на виртуални светове.

Виртуалната реалност се използва от няколко години (помислете за игрите), но тя започна да се разпространява в строителния сектор през последните 2-3 години с нови приложения.

Този симулиран опит позволява на дизайнерите, компаниите и клиентите да експериментират от първо лице и да получат по-точна оценка на проекта. В допълнение, той помага да се осигури цифрова визуализация на реалния свят с добавени данни за подобряване на навигационното изживяване и по този начин да се прави 360-градусова визия на проекта.

Всъщност виртуалната реалност (VR) възпроизвежда реалния свят в дигитална среда, използвайки снимки, изображения, 360° видеоклипове. Новите цифрови технологии позволяват навигацията във фотореалистични среди също така ви позволяват да взаимодействате с обекти в реално време. Тя се основава на използването на технологии, които създават симулирана среда. За разлика от добавената реалност, светът, който визуализирате, е изцяло цифрово създаден.

Въпреки че виртуалната реалност е тенденция от последните няколко години, която през 2020 г. ще стане много популярна в строителния сектор, реалната нововъзникваща тенденция тази година ще бъде добавената реалност благодарение на приложенията и предимствата, които носи.

Добавената реалност (AR) позволява припокриването на цифрова информация за реалната среда чрез използване на 3D очила, смартфони и таблети. Благодарение на взаимодействието между снимки и видеоклипове от реалната среда с 3D модели, е възможно да се „допълнят“ изображения с още подробности и информация (информационни листове, подробности за конструкцията, информация за материали, цени, примери за реални приложения и т.н.) създаване на истински „виртуален модел“. Това е тенденция, която през следващите години ще отвори много нови възможности за строителната индустрия, променяйки начина, по който нещата се проектират и изграждат.

Възможността за интегриране на съществуващи процеси и системи в единна, напълно свързана платформа може да подобри начина им на работа. По този начин многото софтуерни решения, приети за различни специфични функции и дейности по време на строителен проект, могат лесно да бъдат комбинирани на едно място.

И накрая, използването на цифрови инструменти улеснява събирането на ценна информация и като цяло свежда до минимум закъсненията, скоростта на преработка и грешките в комуникацията между строителната площадка и главния офис.