Начало Новини Tehran Eye: вертикална улица, проектирана от Farshad Mehdizadeh

Tehran Eye: вертикална улица, проектирана от Farshad Mehdizadeh

Tehran Eye

Базираното в Техеран студио за архитектурен дизайн Farshad Mehdizadeh е проектирало „Tehran Eye“ – вертикална улица, която е създадена за реорганизация на съществуваща структура, която се намира в Техеран, Иран.

Tehran Eye

Проектът е реализиран като реорганизация на съществуваща структура, разположена близо до една от основните търговски улици в Техеран, наречена улица Шариати, която свързва големия базар на Техеран на юг с богатата част на Техеран в северната част на града.

Tehran Eye

Съществуващата структура е проектирана и е трябвало да функционира като търговски център с девет етажа за търговия на дребно, но според местоположението му на улицата, такава мащабна структура няма да оцелее в този контекст.

Tehran Eye

В това конкретно място оцеляването на структурата зависи от взаимодействието и връзката на хората с фронтовете на магазина. Това е начинът, по който структурата трябва да изпълнява функцията на улица.

Tehran Eye

Основната фасада на сградата е отворена като публично пространство и позволява пътеката да премине през всичките ѝ нива. Така сега структурата отговаря на взаимодействието с града и работи като част от вертикалния растеж на уличната циркулация и пешеходната пътека с малките магазини и търговски обекти.