Начало Новини Тази есен PERI отпечатва първата еднофамилна къща от бетон в Германия

Тази есен PERI отпечатва първата еднофамилна къща от бетон в Германия

Тази есен PERI GmbH за първи път издигна корпуса на жилищна сграда в Германия с помощта на 3D бетонен принтер. Двуетажната еднофамилна къща в Бекум, Северен Рейн-Вестфалия, е с площ около 80 м² на етаж.

Строителната технология, която беше изпълнена за първи път в Германия, е преминала всички официални процеси на одобрение през последните седмици. Сградата е планирана от Mense-Korte ingenieure + architekten, а собственик е Hous3Druck GmbH. Материалът за производство на бетон идва от HeidelbergCement. Провинция Северен Рейн-Вестфалия финансира проекта с 200 000 евро като част от програмата си „Иновативна сграда“.

За архитекта Валдемар Корте, партньор на офиса на Mense-Korte ingenieure + architekten, процесът на „печат“ на бетон обещава „висока степен на дизайнерска свобода при проектирането на сгради, която конвенционалното строителство би осъществилo само при високи финансови разходи“.

Техника и материал за печат

За проекта си PERI използва принтер BOD2, при който печатащата глава се движи по 3 оси в рамките на здраво монтирана метална рамка. Принтерът трябва да бъде калибриран само веднъж. Технологията за печат идва от датския производител Cobod, в който PERI има участие от 2018 г.

Използваният за печат материал „i.tech 3D“ е доставен от HeidelbergCement. Специално разработен за 3D печат от дъщерното дружество на HeidelbergCement Italcementi, материалът трябва да е подходящ за универсална употреба с различни видове 3D принтери.

„Разработването на циментови материали за 3D печат е голямо предизвикателство. Трябва лесно да се изпомпват и екструдират”, казва д-р. Дженифър Шейдт, ръководител на отдел инженеринг и иновации в HeidelbergCement. В допълнение, тези материали трябва бързо да развиват достатъчна товароносимост, така че долните слоеве да не се сплескват под натоварването на горните. В същото време трябва да се осигури и добра свързаност между слоевете.

Стени с три обвивки

Структурната концепция на къщата се основава на стени с три обвивки, които по-късно се попълват с топлоизолация. По време на процеса на печат, принтерът вече се съобразява и с връзките за вода, електричество и др., които трябва да бъдат положени по-късно. BOD2 е сертифициран по такъв начин, че в помещението може да се работи и по време на печатния процес. По този начин ръчната работа, като например полагането на тръбопроводи и връзки, може лесно да се интегрира в процеса на печат.

Принтерът се управлява от двама души. Печатащата глава и резултатите от печата се наблюдават от камера. Със скорост от 1 m/s, BOD2 в момента е най-бързият 3D бетонен принтер на пазара. BOD2 се нуждае от около 5 минути за 1 м² стена с две обвивки.