Начало Новини Свойства и характеристики на дървесината от лиственица

Свойства и характеристики на дървесината от лиственица

listvenitsa

Поради своите страхотни свойства, дървото от лиственица е многофункционално и намира широко приложение. Можете да направите от него декинг, градинска мебел, ограда, покривни конструкции или лодка. Големите предимства на червеникавото дърво са неговата дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния.

Съществуват 20 дървесни вида лиственица, които цъфтят между март и май, а листата им естествено, окапват през есента. На пръв поглед изглежда сякаш листвениците имат игли, но не е така, това са само игловидни листа.

Предимства на дървесината от лиственица

– Устойчивост на атмосферни влияния: вятърът, дъждът и топлината изобщо не засягат дървесината ѝ.
– Издръжливост: поради устойчивостта си на атмосферни влияния дървесината от лиственица може да се използва дълги години. Тя е много устойчива на гъбички и насекоми.
– Устойчивост на химикали: дървото често се използва в силози, при изкопни работи или при охладителни кули.
– Стабилност: високото съдържание на смола гарантира, че дървесината от лиственица остава стабилна и не се изкривява.
– Местен произход: красивата дървесина не трябва да идва от далечни страни – тук в Европа също има страхотни дървета. Тя вирее в Алпите и Карпатите и е чудесна алтернатива на тропическата дървесина.

Недостатъци на дървесината от лиственица

– Растеж: листвениците често имат изкривен растеж. Това от своя страна има отрицателен ефект върху свойствата на дървесината. Усуканият растеж често създава напрежение в дървото. В действителност дървесината от лиственица може да се обработва добре само, ако няма усукване.
– Смола: от една страна, високото съдържание на смола е добро за стабилността на дървото. От друга страна, смолата често се появява като малки капчици.
– Цена: поради многото си положителни свойства, дървесината от лиственица е значително по-скъпа от другите видове дървесина.

listvenitsa

Свойства и характеристики

Трябва да се прави разлика между сърцевина и външен слой. Сърцевината е много по-тъмна и по-червеникава на цвят. Външният слой е по-светъл и с по-жълтеникав цвят. Той е дебел само няколко сантиметра и обикновено не се използва при строежи или за изработване на мебели.

Дървесината на лиственица е една от най-тежките и твърди дървесини. Само тисовото дърво е с по-голямо тегло и твърдост. Със средна плътност от около 550 килограма на кубичен метър лиственица се подува и свива много малко.

В сравнение с боровата дървесина, лиственицата е още по-твърда и има повече смола. Това е особено полезно, когато имате нужда от дърво, което запазва формата си и не се изкривява.

Употреба на дървесината от лиственица

Дървото от лиственица е универсално. Използва се за изработка на мебели, за външно или вътрешно строителство. Твърдостта на дървото го прави подходящо за покривни конструкции, стени и тавани.

listvenitsa

При интериора на дома от лиственица, от нея обикновено се правят стълби, врати, паркет, дъски или парапети.

Лиственицата се използва също и като дърва за огрев. Дървото гори добре и разпространява приятен аромат на смола. Калоричната ѝ стойност е около 1700 kWh на кубичен метър. Поради своята устойчивост на атмосферни влияния тя често се използва в строителството на мостове, кораби и лодки.