Начало Новини Светеща соларна вело-алея в Холандия

Светеща соларна вело-алея в Холандия

veloalei

Холандското Studio Roosegaarde е известно с удивителните си проект. Вдъхновен от „Звездна нощ“ на Винсент Ван Гог, проектът предвижда великолепна светеща алея за велосипеди, направена от LED лампички, захранвани от слънчевата светлина и специална фосфоресцираща боя, която „събира“ слънчева светлина през деня, за дя блести през нощта.

Нощно време алеята свети благодарение на хиляди блещукащи „камъчета“, създавайки красиво „нощно небе“ на земята. Пътят е осветен и от LED светлини, захранвани от близкия соларен масив. Всичко това се допълва от специалната фосфоресцираща боя, която улавя слънчевото греене през деня, за да блести нощем. Така се създава зашеметяващо ношно шоу. Проектът е част от инициативата за интелигентни пътища на Roosegaarde, която има за цел да създаде по-безопасни и по-ефективни пътища, съобщава greentech.bg.

veloalei

Светещата настилка е поставена върху пътища, които свързват различни места, свързани с живота и творчеството на Ван Гог в Холандия. Алеите са направени специално за Международната година на Ван Гог – 2015. „Исках да създам място, което хората да усещат по специален начин,“, казва създателят на алеите Даан Роозегаарде.

Строители.бг