Начало Новини Студиото Snøhetta завърши първия подводен ресторант в Европа

Студиото Snøhetta завърши първия подводен ресторант в Европа

restaurantUnderСтудиото Snøhetta завършва първия подводен ресторант в Европа, който се намира в Норвегия. Необичайният ресторант беше официално открит за обществеността вчера и започва да посреща първите си гости в Lindesnes, Норвегия с монолитна форма и специален интериор с изглед към морския живот.

restaurantUnder34-метровата монолитна сграда е първият европейски подводен ресторант, разположен в най-южната точка на норвежкото крайбрежие, където се събират морските бури от север и юг.

restaurantUnderНаречена „Under“, формата на сградата разрушава повърхността на водата, за да достигне директно на морското дъно на пет метра под него. Структурата е проектирана да се интегрира изцяло в морската си среда с течение на времето, тъй като грапавостта на бетонната обвивка ще функционира като изкуствен риф, приветстващ различни видове растителност и водорасли, които ще го превърнат в нов дом за много видове. С дебелите бетонни стени, разположени срещу скалистата брегова линия, конструкцията е изградена така, че да издържа на натиск и удари от неблагоприятните морски условия.

restaurantUnderПодобно на потънал перископ, прозорецът на ресторанта предлага изглед към морското дъно, който динамично се променя през сезоните и различните климатични условия. Ресторантът разполага с място за 35-40 гости, които могат да се насладят на нетипичното място в салон, защитен с бетонни стени с дебелина половин метър. Кулинарният фокус е да се създаде изискано изживяване, основано на висококачествени продукти на местно ниво, със специален акцент върху устойчивото развитие на дивата природа.

restaurantUnderПри пристигането си на мястото, впечатленията на посетителя от непокорните на открито вълни бързо се размиват, тъй като той попада в притихнало и уютно, облечено с дъб фоайе. Богатите интериори създават топла и приветлива атмосфера в ресторанта. Фината елегантност на тъканите таванни панели придава спокойна атмосфера на сградата.

restaurantUnderНа морското дъно, на пет метра под морското равнище, се намира панорамното око на сградата. Хоризонтален прозорец с ширина от 11 метра и височина 3,4 метра предлага визуална врата към морето и свързва гостите с дивата природа навън.

restaurantUnderСградата ще бъде и място за морски изследвания. Ресторантът ще посрещне интердисциплинарни изследователски екипи, изучаващи морската биология и поведението на рибите, чрез камери и други измервателни инструменти, инсталирани на и извън фасадата на ресторанта. Целта на изследователите е да документират популацията, поведението и разнообразието на видовете, които живеят около ресторанта, чрез камери и наблюдение на живо.