Начало Новини Строят цял квартал на територията на парк ”Бедечка”

Строят цял квартал на територията на парк ”Бедечка”

park bedechka

Община Стара Загора е започнала трасиране на улици за бъдещия квартал, който ще се изгражда на територията на парк „Бедечка“.

Това съобщи главният архитект на града Иван Кирчев пред БНР. Неформалното сдружение „Да запазим парк Бедечка“ заедно с коалицията „Да остане природа в България“ започват съвместни действия срещу застрояването на зелени територии в страната.

В петък следобед Общината е започнала разораването на терените, които попадат в четири частни имота, потвърди и главният инспектор по озеленяване в общината архитект Бистра Ангелова.

Според нея в тях не попада нито едно от 1500-те ценни дървета, описани след паспортизация в електронния регистър, съобщава dir.bg.

Общината има ангажимент само да трасира улиците в тази част, за която има влязъл в сила ПУП за регулация и застрояване, но не и да изгражда инженерна инфраструктура, уточни архитект Кирчев.

Социологът Първан Симеонов, който е част от неформалната мрежа „Да запазим парк Бедечка“, заяви, че заедно с коалицията „Да остане природа в България“ ще започнат общи действия в Стара Загора, Варна, Пловдив и в други градове, където има опити за застрояване на зелени територии.

Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк „Бедечка“.

Строители.бг