Начало Новини Строят се по-големи жилищни сгради

Строят се по-големи жилищни сгради

jilishta

През третото тримесечие на тази година спрямо второто се наблюдава ръст в издадените разрешителни за жилища от 35.2%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението при разрешителните за строеж на сгради, обаче е 1.2% през третото тримесечие спрямо предходното. Това означава, че вече се наблюдава тенденция към изграждането на по-големи сгради с повече апартаменти.

Разглеждайки данните на годишна база, издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 11.1%, а на жилищата в тях – с 35.8%, посочват от НСИ.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 179. На второ и трето място са Пловдив (167) и Варна (116). Следват Бургас – 105 и София – 77. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 1779, Пловдив – 766, Бургас – 572, Варна – 527, и Благоевград – 250, съобщава fakti.bg.

Интересът към административните сгради намалява. Спадът при издадените разрешителни за този вид имоти е 9.1%, а в графата „други сгради” намалението е 14% през третото тримесечие спрямо второто.

Строители.бг