Начало Новини Строят квартал изцяло от дърво в Копенхаген

Строят квартал изцяло от дърво в Копенхаген

Timber 1
Архитектите от студио Henning Larsen, в колаборация с биолозите и инженерите по околна среда от МОЕ, представиха проект за нов квартал, Fæbledby i Vejlands, който ще бъде първият в Копенхаген, изграден изцяло от дърво. Очаква се проектът да установи стандарт за това как съвременните общности могат да живеят в хармония с природата.

Timber 2

Екипът запазва критични елементи от местния ландшафт като влажни зони и сухи храсти, които осигуряват местообитание за насекоми, костенурки, пойни птици и елени. Околният естествен хабитат е инкорпориран така, че да се осигури комфортна среда за растенията и животните. „Използвайки селото като архетип, ние създаваме град, в който биоразнообразието и възстановителните дейности на открито залагат устойчива връзка между хората и природата„, споделя Сийне Конебро, партньор в Henning Larsen.

Timber 3

Подобно на селата, новият квартал включва активни улични ъгли, зелени коридори и ясно обособен център. Кварталът е разделен на три кръгови миниселца с цел формиране на няколко по-малки общности и подсилване на усещането за заедност и споделеност. Между трите миниселца се вие естествена дива растителност, осигуряваща свободното движение на местни животински видове и интегрирането на природата в оформянето на новата общност.

Timber 4

Всички жилищни сгради, изцяло изградени от дървесина, отговарят на най-високите стандарти за устойчивост и ще приютят до 7000 жители – семейства, студенти и пенсионирани граждани. Ще бъдат построени и офис сгради за местните компании, ресторанти, хранителни магазини и обществени места.

Timber 5