Начало Новини Строителството на метрото ще завърши със закъснение

Строителството на метрото ще завърши със закъснение

Според Йорданка Фандъкова строителството на новите шест станции от третия метродиаметър трябваше да е приключило преди месец, на определените места все още има заграждения, пречещи на минувачи и шофьори. Табелата на „Попа“, която подсказваше за изтеклия срок, беше премахната, но това не спира въпросите.

Има проблеми, които ще забавят строежът на метрото поне с два месеца – нещо, за което не се говореше до сега. Гражданите пък ще могат да го ползват най-рано в началото на пролетта, тъй като тепърва ще се инсталират системите за управление и предстоят тестове.

Причината за забавянето е в тунелопробивната машина, която стига до станцията на Военната академия с почти четири месеца закъснение спрямо графика заради принудителни спирания и заздравяване на почвите. Заради това изпълнителите са поискали удължение на сроковете и са получили отстрочка от два месеца с обосновка геоложки основания.

Водата се е оказала главна пречка на работата по метрото, понеже трасето минава на няколко места в близост до Перловската река. Направени са инжекции за заздравяване на почвата. В крайна сметка са направени 2800 колони, за да може да се ограничи достъпът до вода и да се изгради конструкцията на дънната плоча.

С двата месеца удължение строителните дейности на 8-те метростанции – Военна академия, НДК и „Попа“, „Орлов мост“, тази при театъра „Зад канала“ и при бул. „Вл. Вазов“ се очаква да приключат на 5 декември.