Начало Новини Строителството на „брегоукрепително съоръжение“ на Шофьорския плаж е спряно към момента

Строителството на „брегоукрепително съоръжение“ на Шофьорския плаж е спряно към момента

Alepu

Строителството на т. нар. „брегоукрепително съоръжение“ на Шофьорския плаж е спряно към момента, показа проверка на БНР-Бургас. На място няма строителна техника и работници, но сградата вече е вдигната до трети етаж. Всеки момент се очаква да започне проверка и от бургаската строителна инспекция.

Извършеното до момента на плажа край Алепу отговаря на норматовните изисквания. Считаме, че извършеното до момента отговаря на норматовните изксвания. Това каза пред журналисти Вълко Костов, представител на фирмата, изпълняваща строителен надзор на строежа в местността Алепу. По думите му първият етап от строежа – брегоукрепването, е приключил в края на януари тази година и оттогава няма извършвани нови строителни дейности.

„По време на предишната проверка Ви казах, че това, което изграждаме, е брегоукрепително съоръжение, което е интегрирано в конструкцията на бъдещото основно застрояване в имота. В момента е изцяло реализиран първият етап. Това е само една сурова конструкция – стоманобетонна масивна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап“,посочи Вълков. Той добави, че в момента се извършва мониторинг на съоръжението.

„Има контролно-измервателна система с достатъчно голям брой точки, които се проверяват от геодезисти. Когато мониторингът установи, че свлачището е укрепено и няма проблем да се продължи с втория етап, след получаване на необходимите разарешителни, ще стартира и той“, заяви Вълков. Той уточни, че извършеното до момента, отговаря на норматовните изксвания.

„Строежът ще бъде вграден в бъдещия. Това е допустимо по действащата нормативна уредба. Спазена е изцяло. Това е икономически съобразен вариант за възложителя – за него това е по-добре, отолкотъо да беше извършено отделно укрепване, а след това да бъдат изградени сгради в имота“, посочи още Вълков.