Начало Новини Строителството на Алепу изгони защитените птици

Строителството на Алепу изгони защитените птици

Alepu

Защитената птица пчелояд вече не гнезди на „Алепу“. Това съобщи Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, позовавайки се на данни от проверка на експерти по цялото Черноморие от средата на май. Заради укрепителните дейности на свлачището в местността през януари, природозащитниците посочиха, че има възможност защитените птици пчелояд и черен щъркел повече да не се завърнат в този район.

„В защитената зона, в която попада и „Алепу“, единствено там не установихме нито един пчелояд. За този вид РИОСВ каза, че ще си намери място. Това, което смятаме да направим към настоящия момент по този случай е да информираме Европейската комисия както за решението на РИОСВ, така и за ситуацията на увреждане на местообитанието на този вид. Това е птица, която гнезди по пясъците. Когато пясъкът е покрит с почва, за да се направи път и там да ходят машини, птицата липсва.“

Аналогична е ситуацията и с черния щъркел. „Опазването на неговите местообитания е не само по линията за Директивата за птиците, но и по Конвенцията за Черно море. Черен щъркел също нямаше“, допълни Белев.

БНР