Начало Новини Строителство на хълма

Строителство на хълма

Имотите на хълмове винаги са били предпочитани. Дори в относително гъсто населени райони, те често дават възможност на строителите да осигурят хубава гледка. Но не само гледката е предимство. На по-високите места качеството на въздуха обикновено е по-добро. Не на последно място, къщите на хълмове предлагат възможност за необичайни архитектурни планове.

Ако не става въпрос за модерни и ексклузивни квартали, не е задължително парцелът да е по-скъп. Често наклонените имоти са дори по-евтини, тъй като при тях има не само предимства. Разположението на хълма е неудобно, например, за хора с ограничена личната мобилност. Не на последно място, строителството на къща на хълм поставя извънредни финансови изисквания.

Обърнете внимание на „подводните камъни“

Бъдещите собственици трябва да обърнат особено внимание на „подводните камъни“ . Определено е препоръчително носещата способност на терена да бъде определена чрез проучване на почвата или доклад. В крайна сметка, новият дом не трябва да се свлича надолу – в истинския смисъл на думата. Всяка укрепваща дейност може да увеличи строителните разходи, колкото един строеж на скалиста основа например. Допълнително трябва да се осигури контролираното оттичане на водата по склона. А това може да доведе и до допълнителни разходи.

Най-доброто местоположение на хълма

Ориентацията на имота е важна: северните склонове са естествено доста сенчести. За енергийния баланс на една къща това е всичко друго, но не и идеално. Къща на хълм с „гръб“ към южния склон е „разглезена“ от слънцето отпред и добре защитена отзад. Това е оптимално местоположение от енергийна гледна точка. То е идеално за пасивно използване на слънчевата енергия чрез големи прозорци, топлинни колектори и фотоволтаици.

Строителни методи

Ориентацията и наклонът на склона определят типа конструкция. По принцип има три вида строителство за къщи на хълм. При най-широко разпространения метод  мазето е частично вкопано в склона като изба.  Когато се строи на „кокили“, къщата плава свободно над земята, поддържана от стълбове, което е особено подходящо за относително стръмни склонове и труден за работа терен. При така нареченото строителство „Split-Level“, етажният план следва наклона. Получените междинни етажи дават възможност за иновативен интериорен дизайн, но също така изискват обитателите да  изкачват много стълби.