Начало Новини Строителният контрол започва спешна инспекция на моловете

Строителният контрол започва спешна инспекция на моловете

mall Sofia

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов разпореди на директора на ДНСК да извърши проверка на всички големи търговски центрове в страната. Проверката е по инициатива на премиера Пламен Орешарски и заради трагедията с рухналия мол в Латвия.

Проверката обхваща молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора преди коледните и новогодишни празници, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Проверката ще обхване проектите, по които са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите“, каза Данов пред журналисти.

Той обясни, че проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората.

„Използваме случая освен конструкциите, да проверим и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита“, обясни министърът.

По думите му, целта на проверката, която трябва да приключи за една седмица, е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица.

При инцидента в Рига загинаха 54 души. Вчера, заради трагедията, латвийският премиер Валдис Домбровскис подаде оставката на оглавяваното от него правителство.

Източник: dir.bg