Начало Новини Строителните материали – преди и сега

Строителните материали – преди и сега

darvo

През вековете са създадени нови строителни материали и асортиментът се е разширил многократно. Днес обаче класическите строителни материали като дърво и глина преживяват истински ренесанс и са се превърнали в неразделна част от строителната индустрия. Това доказва голямото търсене на естествени строителни материали.

Строителни материали от миналото

Строителният материал играе съществена роля в живота на хората в продължение на повече от 10 000 години. С уседналия начин на живот се появява нуждата от планирано жилищно пространство, а за това са необходими материали. През Средновековието някои строителни материали са били достъпни само за висшите класи, тъй като цената за тях е била много висока. Независимо дали ферма или градска къща, замък или параклис – дървото като строителен материал играе ключова роля във всички строителни проекти. Наличието на даден строителен материал на съответното място също е повлияло на архитектурните стилове.

Класически строителни материали през Средновековието са дърво, глина, тръстика и камък. По-късно са добавени ломен камък от различни руини и тухла. Вар, гипс и хоросан също са намерили своето място.

Всеки строителен материал има своите предимства и недостатъци по отношение на функционалността, въздействието върху здравето или околната среда. Ето защо обикновено се препоръчва добра комбинация и разумно използване.

Бетон

Бетонът и бетонните блокове са изкуствено произведени строителни материали, които са направени от смес от цимент и инертни материали като пясък, чакъл и леки инертни материали като отломки от тухли и пластмаса. Тъй като при тяхното производство се изисква много енергия, те обикновено са вредни за околната среда. Освен това към бетона понякога се добавят освобождаващи агенти, произведени от минерални масла, които подобно на солите, съдържащи се в цимента, имат свойства, които са опасни за здравето. Следователно бетонът трябва да бъде изграден с възможно най-малко добавки, които се използват само в необходимото количество.

Дърво

В продължение на векове дървото доминира в строителството. С индустриализацията възобновяемата дървесина все повече се изместват от стомана и стоманобетон. От няколко години се наблюдава нарастваща тенденция в строителната индустрия за завръщане към дървото.

Дървените компоненти могат да се справят без химически консерванти, тъй като може да им се осигури адекватна защита срещу влага: например чрез подходящи навеси на покрива и липса на контакт със земята. Когато се монтират на открито, дървените материали не трябва да имат повече от 18% влажност.

Уплътняваща мембрана

Всеки строителен материал се нуждае от уплътнител срещу влага и вода. Трябва да се използват така наречените защитни фолиа за сгради, особено при плоски покриви или външни стени на мазета. Уплътнителните мембрани от PVC материали не са препоръчителни и трябва да се използват алтернативи като пеностъкло, полиетиленови фолиа или битум. Парни бариери или прегради се монтират винаги от топлата страна на строителните материали. Те намаляват или спират проникването на влага в сградата и предотвратяват образуването на мухъл.  И тук могат да се използват полиетиленови фолиа или хартия, покрита с каучук.

Хоросан и мазилка

В миналото хоросанът и мазилката са се правели от вар, пясък или цимент и не са съдържали никакви добавки. Тъй като факторът време играе важна роля в строителството, днес строителните материали трябва да изпълняват няколко задачи едновременно.  Добавят се синтетични смоли и пластмаси, за да се предотврати напукване и да се постигне бързо втвърдяване. От екологична гледна точка тези химически добавки трябва да се разглеждат доста критично.

Пясъчно-варови и керамични тухли

Пясъчно-варовите тухли обикновено се състоят от кварцов пясък, пясък и хидратирана вар, докато класическите – от глина. Суровините се намират лесно навсякъде, което позволява производството и обработката им по региони. Топлоизолационните и звукоизолиращи свойства на тухлите са добри.