Начало Новини Строежът в Синеморец е одобрен в стария териториален план и има екологична...

Строежът в Синеморец е одобрен в стария териториален план и има екологична оценка

Burgas

Строителният обект в местността Поляните, между плаж „Бутамята” и устието на река Велека, е е един от последните имоти, който е в  регулационните  граници на Синеморец, съобщи директорът на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова.

През 2017 година РИОСВ Бургас е провела процедура по оценка за съвместимост с околната среда, а имотът е одобрен в стария териториален план на Синеморец. През 2014 г. е отхвърлен Общия устройствен план на Царево и се спира издаването на разрешения за нови строежи, но този е по стария план, обясниха от екоинспекцията в Бургас. Инвеститор на обекта е частно лице, архитектът Добромир Добрев от София.

„Той е един от последните имоти, който  е в  регулационните  граници на населеното място Синеморец, но тъй като попада в парка Странджа , в две защитени територии, РИОСВ Бургас  го  е подложила на доклад от независими експерти , който доклад е стоял законово за обществено обсъждане , не сме получили възражение нито от граждани, нито от неправителствени организации, така че той  е минал с административен акт, който е влязъл в сила“ .

През 206 година  е било предвидено до скалните образования „Корабите” в Синеморец да бъдат построен вилни сгради , когато в РИОСВ повторно влиза инвестиционното предложение е променено за жилищни сгради. През 2019 година възложителят е решил да си построи три жилищни сгради в този имот.