Начало Новини Строежът в ловен парк „Искър“ е в нарушение на закона

Строежът в ловен парк „Искър“ е в нарушение на закона

iskar

Строежът в Държавното ловно стопанство „Искър“ е издигнат в нарушение на закона. Това е заключението на проверка на управата на столичния район „Панчарево“. Зданието, построено от фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, няма разрешително за строеж и одобрени инвестиционни проекти.

Строеж без разрешителни и одобрени проекти
Първият сигнал за строежа, издигнат между март и юли тази година, подаде в началото на август общинският съветник в София и съпредседател на Зелено движение Владислав Панев. Прокуратурата се самосезира и възложи проверка на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Още тогава директорът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов беше отстранен от поста заради допускане на нерегламентирано строителство.

При проверка на място институциите са намерили „груб строеж“, с изпълнен покрив, стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа в най-високата си част“. Строителната площадка не е била оградена и обезопасена. ДНСК е установила, че строежът няма необходимите документи, съобщи през август държавното обвинение.

Въпросът е препратен към кмета на район Панчарево. Проверката е извършена през септември и резултатите от нея станаха публични след като Владислав Панев получи констативните актове по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В документите се посочва, че „стоманобетоновата монолитна сграда“ е без издадено разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти в нарушение на действащите разпоредби на Закона за устройство на територията. При проверката през септември са представени несъгласувани документи, които представят строежа на триетажната сграда като модернизация на съществуваща работилница. Според Владислав Панев обаче преди започването на строежа на мястото не е имало сгради.

Заключението на местната администрация е, че има основания за започване на процедура за премахване на строежа. Тази процедура предвижда кметът на общината или упълномощено от него лице да издаде заповед за премахване на строежа.

svobodnaevropa.bg