Начало Новини Строежът на завода за боклук започва напролет

Строежът на завода за боклук започва напролет

завод за отпадъци

Столичният кмет Йорданка Фандъкова очаква напролет да започне реалното строителство на завода за боклук. В четвъртък Върховният административен съд потвърди заповедта за избор на изпълнител на втория етап на инсталацията за преработка на отпадъци.

Това е последният етап, което ни позволява да сключим договора и да започнем реалното строителство, заяви пред журналисти Фандъкова, която провери строителството на площадката на „Хан Богров“.

„Най-късно до края на ноември договорът ще е сключен и от декември ще може да започне проектирането на инсталацията“, информира кметът.

По думите й проектирането и изграждането трябва да се извършат в срок от 19 месеца от датата на подписване на договора.

На площадката на „Хан Богров“ Фандъкова провери финала от първия етап на инсталацията за отпадъците. Строителството тук вече е приключило, оборудването е доставено и монтирано, съобщи тя. В началото на новата година ще започне преработката на биологичните отпадъци на столицата.

Вторият етап на инсталацията включва същинското строителство на завода за отпадъци. Изпълнител на проекта е гръцкото обединение „Актор АД – Хелектор АД“.  Чрез завода ще се осигури рециклиране на метал, пластмаса, хартия, а преработените отпадъци ще се използват за производство на енергия.

Източник: dir.bg