Начало Новини Строежът на метрото задръства центъра на София

Строежът на метрото задръства центъра на София

metro

Строителството на третия лъч на метрото ще ограничи движението по ключовия столичен булевард „Патриарх Евтимий“ от утре. На две места – при едноименния площад, известен като Попа, и на кръстовището с ул. „Витоша“ шофьорите ще могат да ползват само две ленти за движение. На булеварда ще има две метростанции – при кино „Одеон“ и на НДК, където ще се направи връзка с втория лъч на подземната железница.

Изграждането на участъка на метрото от Малък градски театър „Зад канала“ до кв. „Красно село“, който е дълъг 7 км и има 7 станции, ще затрудни движението в центъра до средата на 2019 г. Тогава трябва да приключи и разширението на трасето до „Овча Купел“. Стойността на целия проект е 491 млн. лв., като 401 от тях са по оперативна програма „Транспорт“. В цената влиза и доставката на мотрисите, които ще обслужват трасето.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев призоваха столичани да не ползват колите си в центъра, докато се строи метрото. Освен ограниченията по бул. „Патриарх Евтимий“, които ще създадат най-много проблеми, от утре с около 100 метра се преместват и спирките на Орлов мост и при болница „Александровска“, съобщава trud.bg.

От началото на февруари ще започне изграждането на станцията при Малък градски театър „Зад канала“, където движението между бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Данаил Николаев“ ще бъде преместено и ще се извършва двупосочно в източното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Метростанцията на Орлов мост ще бъде в подлеза на ул. „Сан Стефано“ и ще има 7 входа. За да има минимални ограничения на движението и за да не се навлиза в парка, изграждането ще се прави по австрийски метод от шахта с размери 20 на 30 метра. Това ще бъде най-дълбоката метростанция – 26 метра под земята.

След като мине през станциите на „Попа“ и на НДК, третият лъч ще продължи към ВМА. За изграждането на станцията на бул. „Пенчо Славейков“ и ул. „Георги Софийски“ ще бъде направен временен обходен път.

Следващата станция ще бъде на бул. „България“ и бул. „Гешов“, където ще се затварят участъци и заради изграждане на кръстовище на две нива. Тролейбусното движение в района ще бъде преместено.

Последната метростанция, с която подземната железница ще стигне до кв. „Красно село“, ще бъде на кръстовището на бул. „Цар Борис III” и ул. „Житница“. За да не се спира движението по булеварда, строителството ще бъде по открит способ в котлован, укрепен с масивни шахти.

Седемте станции ще се строят от четири консорциума – „Метро-3-2014“ ДЗЗД, ДЗЗД „Метро Билд Център“, „Метро строителство“ и „Гражданско дружество ДВУ“. В тях влизат „Трейс груп холд“, „Джи Пи груп“ и „Балканстрой“, които вече са работили по някои отсечки от метрото.

Строители.бг