Начало Новини Столичната община ще благоустроява Борисовата градина

Столичната община ще благоустроява Борисовата градина

borisova gradina

Столичната община работи върху нов план на Борисовата градина. Главният архитект Петър Диков съобщи пред БНТ, че вече е внесъл в Столичния общински съвет техническо задание и програма за конкурс за благоустройство на парка.

„Борисовата градина трябва да бъде опазена като градски парк и частите, които са отнети от нея за други цели, да бъдат върнати и на самата градина, и на софиянци“, отбеляза Диков.

В четвъртък Общинският съвет одобри доклад за ново трамвайно трасе до Студентски град, което ще минава през Борисовата градина. То предизвика недоволство и критики, тъй като, за да бъде реализирано, ще трябва да бъдат изсечени много дървета.

Диков подчерта плюсовете на проекта. По думите му той ще свързва големи квартали на София с метрото и ще бъде удобна връзка с центъра и с улица „Граф Игнатиев“.

Главният архитект посочи, че по трасето има 4 висши училища с повече от 20 000 студенти. Освен това се очаква релсовият път да бъде продължен към центъра на Студентски град и така да свърже още две висши училища с метрото.

Според Диков по въпроса с изсичането на дърветата се спекулира. Както стана ясно и на заседанието на СОС в четвъртък, броят на засегнатите дървета е намалял десетократно след оценка на първоначално внесения проект и те вече са 47.

Днес той обясни още, че трасето е просека на път, която не се поддържа повече от 40 години и следователно е обрасла и има самозалесили се дървета.

Диков коментира и темата за изграждането на Технопарка в столицата, на който беше направена първа копка в четвъртък. По думите му това е един от малкото проекти, които подкрепят производството, иновациите и високите технологии.

„Аз съм убеден, че този проект ще има добро бъдеще и ще има добро отражение върху развитието на София, а и на България, каза още той.

Източник: dnes.bg