Начало Новини Столична община търси проектанти за обновяването на Западен парк

Столична община търси проектанти за обновяването на Западен парк

zapaden-park

Алпинеум с езерце с изкуствени реки, езерца и водопади ще потече през следващата година в столичния Западен парк. 530 декара, заключени в карето между бул. „Сливница“, жп линията София – Перник, бул. „Царица Йоанна“ и река „Суходолска“, ще бъдат основно преобразен на няколко етапа, а общината търси проектанти за новия му лик, съобщава „Монитор“.

Езерото в парка е пресъхнало от години, затова архитектите ще трябва да разчистят и подредят камъните на бреговете му, да допълнят растителността и да възстановят арките и пещерата около него. Водната площ трябва да е с нови елементи – стълби, площадки, пътеки и мостчета. Главната алея пък ще се къпе отново във фонтан с ефектно осветление.

Децата ще могат да провеждат уроците си на открито сред природата, на мястото на старата и изоставена от години сцена. Семействата ще могат да отдъхват сред природата и на специални места за пикник и скара с дървени масички и пейки, става ясно от указанията в търга.

Кучетата също ще си имат специален кът с оградка западно от Спортния комплекс.

Обновен ще и входът откъм бул. „П. Дертлиев“, който ще е с пешеходен мост и велоалея. От общината имат и идеи за цветна изложба между Розариума и Алпинеума За да се поддържа всичко, ще се изгради поливна система. Целият парк ще грейне след поставянето на лампи и декоративно осветление.

Обзавеждането също ще се смени с нови пейки, кошчета за боклук и каиши за цветята. Ще се възстановят и всички чешмички и водни пространства. За сигурността на хората е предвидено и видеонаблюдение.

В средата на август ще започне и ремонтът на Борисовата градина. Там ще има две нови тоалетни, нови настилки и парково обзавеждане. Зона за приключения ще се обособи на популярната кръгла детска площадка „Слончето“. Освен беседки малчуганите ще имат и собствена дървена къщичка, в която ще играят ролеви игри. Цялата подмяна на съоръженията за игра ще излезе на общината около 1, 3 млн. лв. и ще се разпростира върху 4656 кв. м.

През миналата година общината подмени изпочупените настилки около езерото „Ариана“. Преди това се изгради осветление с кралски фенери, а цялата градина е под зоркото око на камерите.

Напролет столицата ще грейне във всички цветове на дъгата, тъй като от общината предвиждат ударно зацветяване. Над 500 000 пъстри растения ще бъдат засадени, а градът ще цъфти в теменужки, незабравки, лалета, нарциси и други луковични растения, който в момента се садят. Цветни пана има по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, в Южния парк и Борисовата градина.

С нови китки ще бъде разкрасен и гербът на София на „Алея Яворов“. Цветни градини ще бъдат създадени и около храм-паметника „Св. Александър Невски“ и в Градската градина. Кокетни цветни оазиси ще има и в отсечката от Орлов мост до Софийския университет.

През следващите четири години поетапно в столицата ще се залесят 4000 нови дървета по булевардите „Сливница“, „Цариградско шосе“, ”Цар Борис III”, няма да се пропуснат и по-малките улици. Освен това ще се направят и проекти за възстановяването на 13 градинки- тези при църквите „Св. Седмочисленици“, „Св. Г. Победоносец“, „Св. Никола“, както и зелените зони при „Майчин дом“, „Алжир“, „Кристал“, „Братска могила“, „Ереван“, „Лайош Кушут“, „Яков Крайков“ и „Такев“.

Строители.бг