Начало Новини Стимулират пестенето на вода с диференцирани цени

Стимулират пестенето на вода с диференцирани цени

water

Източник: publics.bg

Домакинствата, които пестят вода, ще бъдат стимулирани с по-ниска цена на услугата, а онези, които я разхищават, ще трябва да заплащат повече. Това стана ясно по време на петата международна конференция за намаляване на загубите на вода, съобщи БНР. Данните сочат, че загубите в страната вече десета година са около 60 на сто, като на някои места този процент е дори по-голям. Очаква се новият принцип на тарифиране да бъде въведен след около година, обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Например, ако ползвате по 4 куб. м. на месец на човек и сте едно двучленно семейство, имате 8 куб. метра. Цената ви е 1 лев и 2 лева, няма значение. За всяка част, която е над тези 4 куб. метра на човек се плащат по 4 лв.
„Преференциите и съответно санкциите за потребителите ще бъдат различни за столицата и останалите градове. Ако в София месечният доход е най-голям, би трябвало тук и наказанието да е най-голямо, съответно и стимулът“ – каза той.
„В новата стратегия за развитие на водния сектор е предвидено социално слабите домакинства да получават помощи за вода по подобие на енергийните“ – съобщи министърът на околната среда Нона Караджова.
В момента не се очаква голямо повишение на цените или повишение на цените на водата, каза тя и допълни, че за целите на новата водна стратегия екоминистерството е провело национално представително социологическо проучване.
В над 80% от случаите хората заявяват, че биха били приели известно покачване на цените на водната услуга, ако  знаят какво ще бъде решено в техния град, в техния квартал.