Начало Новини Стартира проект за обновяване на офис комплекс в Амстердам

Стартира проект за обновяване на офис комплекс в Амстердам

Amsterdam 1
MVRDV разкри детайли от проект за обновяване на Tripolis, офис комплекс в Амстердам, проектиран от известния холандски архитект Алдо ван Ейк. Проектът, наречен Tripolis Park, включва реконструкция на старите сгради, изграждане на нов парк и нова офис сграда.

Amsterdam 2

Основният наемател на комплекса е Uber. Американската компания ще заеме долните етажи на новата офис сграда и най-голямата сграда на оригиналния комплекс Tripolis. Строителните дейности по реконструкцията на съществуващите сгради започва тази седмица. Очаква се новият офис комплекс Tripolis Park да бъде завършен през 2022 година.

Архитектите имат за цел да вдъхнат нов живот на комплекса, който е бил неглижиран в продължение на много години и е страдал от хронична ниска заетост на офисните площи, като запазят основните характеристики, включително фасадите от дърво и гранит и цветните дограми на прозорците. Комплексът Tripolis е завършен през 1994 г. Намира се непосредствено до друг шедьовър на Алдо ван Ейк от 1960 г. – Амстердамското сиропиталище. Tripolis се състои от три офис сгради, като във всяка офисите са разположени радиално около централна стълбищна кула. „Tripolis на Алдо ван Ейк никога не е бил успешен търговски проект. Като част от по-голям ансамбъл със сиропиталището комплексът получи статут на общински паметник през 2019 г.“, споделиха от MVRDV.

Amsterdam 4

Основното допълнение в Tripolis Park е нова дълга 11-етажна офис сграда с площ от 31 500 кв. м. Тя се простира по южната граница на комплекса и действа като звукоизолация за комплекса от прилежащата автомагистрала A10. В пространството между новата и старите сгради се оформя вътрешна улица. Пролуките между отделните структури са затворени от деликатни стъклени стени, тесни мостове и стълби, за да се създаде усещане за единност. При реконструкцията на старите сгради ще се запазят централните стълбища, подовите настилки от естествен камък и други характерни елементи. Офисните площи ще получат висококачествен, индустриален облик, а покривите ще бъдат трансформирани в зелени градини и места за хранене. Новата офис сграда ще има зелен покрив с фотоволтаични панели и ще заяви BREEAM Excellent сертифициране.

Amsterdam 5