Начало Новини Стартира конкурсът за главен архитект на София

Стартира конкурсът за главен архитект на София

glaven-architect

Столичната община обявява конкурс за избор на главен архитект. Кандидатите ще имат 14 дни да подадат документи, като срокът започва да тече от утре – сряда, 27.01. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кандидатите за поста трябва да имат поне 10 години професионален опит, от които 3 години да са заемали управленска позиция в частния сектор, държавни или общински структури.

Те трябва да представят и защитят публично концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София. Част от нея трябва да бъде визия за развитието на София като зелен град, предоставяне на нови електронни услуги за гражданите, реформиране на направлението „Архитектура и градоустройство“, сформиране на ново аналитично звено за градоустройственото планиране и др.

След изтичането на срока за подаване на документи, ще бъде сформирана комисия, която ще оценява кандидатите. В нея освен членове на администрацията ще влязат общински съветници, представители на Съюза и на Камарата на архитектите и на Инициативния комитет от над 40 организации, в който влизат група „Град“, „Трансформатори“ и др., който поиска реформиране на длъжността главен архитект.

До 7 дни комисията трябва да обяви кои кандидати ще бъдат допуснати до интервю и защита на концепцията.

„Надявам се да има повече кандидати, защото позицията е сериозна. Търсим професионалист – сериозен, добре подготвен човек,  с авторитет“, каза Фандъкова.

На страницата на общината ще бъде публикувана специална рубрика, в която ще се качва цялата информация за хода на конкурса.

Строители.бг