Начало Новини Стартира изграждането на най-големия рибен пазар в южното полукълбо

Стартира изграждането на най-големия рибен пазар в южното полукълбо

Датската архитектурна компания 3XN обяви, че правителството на Нов Южен Уелс, Австралия е одобрило проекта за новия рибен пазар в Сидни, който ще бъде най-големият такъв в южното полукълбо. В момента се провежда търг за основната фаза на строителството, която се очаква да започне в началото на 2021 г. Новата сграда с площ от 65 000 кв. м е планирана да бъде открита през 2024 г.

Амфитеатралните стълби, които водят от площадите до сградата на рибния пазар, са продължение на крайбрежната алея в залива Blackwattle, формирайки нов обществен маршрут по ръба на водата. Стълбите удвояват местата за сядане и се превръщат в обществено място, където хората могат да се насладят на гледките към залива и моста Анзак. Площадите във всеки край на рибния пазар позволяват неформални срещи и установяване на връзка между хората и водата. Новият рибен пазар е адаптивен и може да бъде използван за провеждането на различни вътрешни и външни събития. Вътрешните и външните пространства могат да се разширяват или свиват според нуждите.

Покривът на сградата е неразделна част от емблематичния дизайн на рибния пазар, както и от цялостната стратегия за устойчиво развитие. Събира дъждовната вода за повторна употреба, защитава търговските помещения от слънцето и филтрира дневната светлина. Уникалната форма на сградата предпазва търговците от южни ветрове. Сенникът, изработен от дърво и алуминий, е проектиран да бъде възможно най-пропусклив и в същото време да отразява пряката слънчева светлина, минимизирайки необходимостта от използването на климатична система.

Новият рибен пазар увеличава максимално потенциала за повторна употреба на водата, като комбинира събирането на дъждовна вода и повторното използване на сива вода, чрез биофилтрация, механична филтрация и стерилизация. Разработена е цялостна стратегия за рециклиране, която ще оптимизира консумативите. Пазарът ще разполага със системи за преработката на хранителни отпадъци и рециклиране материалите, използвани за опаковане.