Начало Новини Старо РПУ в Бургас става детска градина

Старо РПУ в Бургас става детска градина

детска градина

Източник: vestnikstroitel.bg

Община Бургас превръща бившето 5-то РПУ в модерна детска градина със 120 места. Сградата се намира в к-с “Лазур” и до средата на 90-те години на миналия век функционира като ясла. След това местната власт, въпреки недостатъчната база за отглеждане на бургаските деца, я дават за ползване на полицията.

Промяната на това статукво стана възможна миналата година, когато 5-то РПУ се измести в нова сграда, а Община Бургас моментално се зае да превърне старата отново в детска градина. В момента тече конкурс за избор на изпълнител. Реалните строително-монтажни действия ще започнат в началото на лятото. Предстои основен външен и вътрешен ремонт на сградата, включително подмяна на дограма и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Осигуреното финансиране е смесено – държавни средства и средства на Община Бургас.

Днес обектът бе посетен от кмета Димитър Николов и заместника му Йорданка Ананиева. Те обсъдиха възможността догодина, като втори етап на ремонта, новата градина, която ще е филиал на ЦДГ №6 “Вълшебство”, да се сдобие с басейн и физкултурен салон.

През 2013-та завършва строителството на две чисто нови бургаски детски градини – в квартал Банево и втори корпус на ЦДГ №13 “Надежда” в к-с “Меден рудник”. Същевременно тече проектиране на още две.

“През 2007 година заварихме 700 деца, за които нямаше място в яслите и градините. Остават още малко усилия и в Бургас няма да има нито едно чакащо дете”, заяви кметът Николов.