Начало Новини Срина се хотел за карантина от коронавирус в Китай

Срина се хотел за карантина от коронавирус в Китай

Най-малко 10 души са загинали след срив на хотел в източната провинция Фуджиан в Китай, потвърдиха властите в неделя.

Хотел Xinjia в Гуанчжоу е бил използван като карантинен център за хора, заподозрени в зараза с коронавирус. Сривът е станал около 19:30 ч. местно време (1130 UTC) в събота, съобщиха властите.

Ден след срива властите в Гуанджоу заявиха, че повече от 48 от приблизително 70 души, които са били в хотела, са били спасени. Поне още 20 сa в капана на руините. На местопроизшествието е изпратен екип от над 1000 души, включително пожарникари, полицейски сили и други спешни екипи.

Усилията за спасяването продължиха, като в неделя вечерта видеокадри, публикувани в интернет, показваха, че работниците помагат на децата да си сложат медицински маски, след изваждането им из под останките на 6-етажната сграда.

Причината за срива все още не е оповестена публично, но в хотела се извършвали ремонтни дейности на първия етаж. Появиха се отделни кадри, които показват, че хотелът се срива за секунди, като фасадата на сградата се руши до земята, разкривайки стоманената рамка на конструкцията.

Гуанджоу, град с население от 8 милиона, се намира в провинция Фуджиан, континенталната част на Тайванския пролив.

В провинция Фуджиан има 296 случая на коронавирус, а 10 819 души са били поставени под наблюдение, след като са били класифицирани като предполагаеми близки контакти. Градът е на около 1000 километра (620 мили) от Ухан в провинция Хубей, където започна глобалното огнище на COVID-19.