Начало Новини Спряха поръчка на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 за над 29 млн. лева

Спряха поръчка на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 за над 29 млн. лева

maritza iztok

Енергийният министър Теменужка Петкова спря поръчка на ТЕЦ „Марица-изток“2 с предмет „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите й обекти“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката, цитиран от Фокус. Спирането на обществената поръчка идва след проверка, възложена от премиера Бойко Борисов .

Предметът на договора включва – външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други.

Поръчката е стартирана през юни 2014 г. без обявена прогнозна стойност . Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна стойност, което е предпоставка за възлагането на дейности без лимит.

На 28 януари 2016 г. е сключен договор по рамковото споразумение на стойност 29 280 900 лв. без ДДС. ТЕЦ 2 реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти.

В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано. Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество. Обект на проверка е и законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка.

Строители.бг