Начало Новини Спортен комплекс в Амстердам с вертикални градини

Спортен комплекс в Амстердам с вертикални градини

амстердам

Източник: greentech.bg

Да идеш на фитнес навярно би било много по-забавно, ако мястото е увито в растителност като  в джунгла. Такъв е случаят със спортния комплекс SportPlaza Mercator в Амстердам. Проектиран от архитектите VenhoevenCS, този обществен СПА център се намира на входа на парк в пъстрия квартал De Baarsjes. Дизайнерският екип е решил, че иска центърът да се слива със своите зелени околности, затова са решили да покрият цялата сграда с буйни вертикални градини.

фитнес

VenhoevenCS разработили сграда с вид на стара крепост, изцяло обвита в увивни растения, които изискват малко поддръжка. Отргоре на конструкцията има зелен покрив с антре като пещера.

Тавански прозорци гарантират, че естествената светлина достига до всички ъгълчета на помещенията. Вътре има фитнес център, закрит и открит басейн, ресторант за бързо хранене и кафене, зала за събития и място, където родителите могат да оставят децата си, докато са във фитнеса. Тонираните прозорци с изглед към басейна осигуряват чувство на закътаност и неприкосновеност на личния живот. Напълно замаскирани отдалеч, този изключителен комплекс, завършен през 2006 г., наскоро бе номиниран за Награда за зелена сграда.

зелена сграда