Начало Новини Спор за строеж в Морската градина във Варна

Спор за строеж в Морската градина във Варна

varna-stroej

Строителните дейности в Морската градина във Варна предизвика спор между местната община и природозащитници. Жители на града са притеснени, че се нарушава забраната за строителство в Морската градина, а от общината твърдят, че там се възстановя сграда.

По документи на парцел в парка трябва да има едноетажна вила с площ 344 квадратни метра. Преди години това е било детска градина, но след авария останали само стените и силистренската фирма „Зърнени храни” придобива мястото срещу инвестиция от 1,4 млн. лева.

В момента има разрешение да се ремонтира и укрепне сградата.

„В момента се случва строителство на изцяло нова кооперация, лее се втора бетонна плоча. Реално ще е пететажна кооперация и според общината това е ремонт. Тоест, тези действия в момента се извършват със заповед на кмет, не с разрешително за строеж“, заяви пред Нова телевизия Славена Панайотова от гражданско сдружение „Варна диша“.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев отхвърли нападките.

„В Морската градина тече възстановяване на сграда, няма как да се появи пететажна сграда. Става дума за публично-частно партньорство между Община Варна и частна фирма“, каза главният архитект Виктор Бузев.

Строители.бг