Начало Новини Спирането на строежа на „Златен век“ беше отменено за втори път

Спирането на строежа на „Златен век“ беше отменено за втори път

Zlaten vek

„Златният век“ на строителната компания „Артекс“ е на път да бъде възстановен. Спорният небостъргач, който стърчи в небето над „Лозенец“, е замразен от миналата година, когато държавният строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за спирането на строежа, срещу който имаше протести в квартала. Тази седмица Административен съд – град София (АССГ), за втори път постанови в полза на строителната компания.

Съдът също така за пореден път потвърждава, че разрешението за строеж на „Златен Век“ е валидно до 2028 г, което беше големият спор по казуса.

Формалната причина за спирането бяха нарушения при процеса на строителство. Истинската обаче беше скандалът „Апартаментгейт“ и последвалото откритие, че през прокарана от ГЕРБ промяна в закон строителното разрешително на „Златен век“ е удължено. Тогава на спешна среща при премиера Бойко Борисов ДНСК обяви, че спира окончателно строителството, без да посочи други мотиви извън вече издадената заповед за дребни несъответствия. Този нелеп театър беше размаскиран от АССГ, който отново реши, че не може строителство на сграда да бъде окончателно спряно заради липсващи мрежи и други формални причини.

Съдът констатира, че ДНСК не е изяснила всички обстоятелства, не е проверила и преценила всички доказателства по казуса със сградата и така е било извършено административно нарушение на нормите за издавана на акт като заповедта за спиране на строежа. Също така държавният орган е прибързал с решението, тъй като инвеститорът в сградата всъщност вече е бил отстранил констатирани при проверки несъответствия в строителните документи на „Златен век“.