Начало Статии Настилки и облицовки Специализирани системи за сухо строителство, разработени за помещения с висока влажност

Специализирани системи за сухо строителство, разработени за помещения с висока влажност

Rigips Glasroc X

В повечето съвременни строителни проекти има помещения, в които е необходимо използването на специализирани решения, подходящи за много високи нива на влажност. С помощта на системите за сухо строителство могат да се изградят предстенни обшивки и преградни стени, които напълно отговарят на всички изисквания, като същевременно значително ускоряват процеса на строителството, напълно запазвайки функционалността на помещенията.

Примери за такъв тип помещения са бани, душ кабини, кухни, перални и сушилни, басейни, съблекални и др. Изборът на правилните продукти и системи за сухо строителство, осигурява надеждна защита от влага и мухъл. Обикновено той се базира на функционалното предназначение на помещенията и очакваното ниво на влажност, въпреки че няма общоприета класификация на помещенията в зависимост от нивото на влажност. Най-добрият начин за избор на система за сухо строителство е класификацията на помещенията според тяхното предназначение.

Класи-фика-ция Приложение Пример Препоръчителни решения на Rigips
А Влажност<70%,
темп. <25оC
Жилищни и офисни санитарни помещения (например тоалетни, миялни, сушилни) и прилежащите им помещения без течаща вода. Rigips RBI
А Влажност<70%,
темп. <25оC
Жилищни санитарни помещения (бани, душове) с течаща вода. Glasroc X
B Влажност<90%,
темп. <35оC
Обществени помещения, например санитарни помещения в хотели (бани, душове), кухни в ресторанти и хотели, гаражи. Glasroc X
C Влажност>90%,
+ конденз
Общи душове в обществени сгради, плувни басейни с контролирана вентилация, съблекални, обществени кухни. Glasroc X
D С по-високи стойности от гореизброените Плувни басейни без контрол на вентилацията, обществени или болнични кухни, почиствани с водна струя под налягане, автомивки, мандри. Aquaroc

Rigips Glasroc X е плоскост с гипсово ядро и специални добавки, двустранно армирана със стъклен воал, изключително подходяща за лепене на плочки върху преградни стени и предстенни обшивки в помещения с висока влажност, като душ кабини, бани, басейни и прилежащите им помещения. Гипсовото ядро е специално третирано за повишена водоустойчивост, а фабрично грундирана повърхност е водонепропусклива и предпазва конструкцията от проникване на вода, като в същото време и позволява да диша. Glasroc X е идеалното решение за помещения с висока влажност, съчетаващо лесната обработка и бързия монтаж, типични за гипскартонените плоскости, като в същото време осигурява много по-висока степен на защита от влагата и мухъла в мокрите помещения.

Защо плоскостите Glasroc Х са най-доброто решение за мокри помещения?
Rigips Glasroc X– Два пъти по-бърз е монтажът им.
– Много са по-леки от плоскостите на циментова основа и тухлите.
– Висока водоустойчивост.
– Здравина – подходящи за директно лепене на керамични покрития до 50 kg/m² без промяна на стандартните разстояния между профилите от 600 mm.
– Твърдост – без риск от напукване или счупване по време на монтажа.
– Висока устойчивост на мухъл и плесени – Безпроблемна експлоатация на помещенията.
– Екологичен продукт, 100% рециклируем.
– Съвместим със системите за сухо строителство Rigips – не се изисква специална конструкция, използват се стандартните профили за сухо строителство Rigips (увеличена дебелина на цинковото покритие Z275).
– Гарантирано качество – след като плоскостите са монтирани, може да забравите за всякакви поправки и ремонти.

Rigips Glasroc X

Подготовка за полагане на декоративни покрития

Повърхността на Glasroc Х е предварително грундирана и готова за лепене на плочки, боядисване или полагане да други декоративни покрития. Просто почистете повърхността от прах и можете директно да започнете лепенето на плочките.

Запечатайте вътрешните ъгли в краищата на стената, включително връзката с пода, с webertec 828 DB 75 – хидроизолационни ленти. Положете самозалепваща армираща лента Rigips Fiba Tape Hydro по фугите между плоскостите и ги шпакловайте с webertec smart protect.

Високотехнологичната система webertec smart protect се състои от хидроизолация и лепило за плочки, която след втвърдяване е силно еластична, водо-, студо-, сулфато- и UV-устойчива. Продуктът е подходящ за хидроизолиране под керамични плочки в бани, мокри помещения, на тераси или в плувни басейни.

Лепенето на плочките може да се извърши със същия продукт върху вече подготвената повърхност. Системата webertec smart protect предлага максимална сигурност срещу влага при конструкции, подложени на интензивно водно натоварване.