Начало Новини Социални жилища в пръстен от неравномерно подредени балкони в Париж

Социални жилища в пръстен от неравномерно подредени балкони в Париж

Paris 1
O4A е комплекс от основно училище, спортен център и две кули с неравномерно подредени балкони за социално настаняване в Париж. Проектиран от архитектурните студия Brisac Gonzalez и Antoine Régnault, проектът е разположен в новия екоквартал Клиши-Батиньол, който се изгражда върху бивш железопътен възел. O4A се състои от 144 апартамента в два блока и основно училище с 15 паралелки, ситуирани над подземен спортен център. Високите сгради представляват разнообразен пакет от форми, увити в елегантни стоманени балкони. „Приехме предизвикателството да създадем усещане за лекота и откритост, въпреки обемите на структурите в комплекса“, споделят архитектите.

Paris 2

Всеки от четирите елемента на проекта е проектиран така, че да има отличителен формален и материален език. Фасадата на приземния етаж на училището е покрита с тухлена зидария по диагонал, за да създаде текстурно акцентиране. Вторият етаж, на който са разположени класните стаи, е с бледо златиста фасада с вертикално оребрени елементи. Обществена зелена градина, подсигурена с ромбоидна балюстрада, формира покрива на училищната сграда. Комплексът включва още сервиз за ремонт на велосипеди и покривна тераса на по-високата жилищна сграда.

Paris 3

Кулите са разположени в двата края на обекта. Централната циркулационна сърцевина (стълбище и асансьорна клетка) на всяка от кулите е обвита в пръстен от апартаменти. Всяка от стаите в апартаментите има излаз на отделен балкон, който може да разшири интериорното пространство до два или три пъти. Подовите плочи на всяко ниво са различни. По-дълбоките балкони са озеленени.

Paris 4

Концепцията за отличителна идентичност на спортния център, училището и апартаментите се проявява и в интериорните решения. В спортния център експонираният бетон и стоманените елементи контрастират с тематичните спортни дейности. Залата за танци е оцветена в цвят на мед, а стените на помещението за бойни изкуства са декорирани с ромбоидни форми. Циркулационните пространства са облицовани със светли дървени панели, а подовите настилки са решени в нюанси на кафяво и жълто. В апартаментите семплият завършек с дървени подове и бели стени създава светли, открити пространства.