Начало Новини СОС ще гласува ПУП на центъра на София

СОС ще гласува ПУП на центъра на София

sofia tzentur

На последната си сесия преди лятната ваканция другата седмица, Столичният общински съвет ще разгледа и гласува подробния устройствен план на центъра на София.

Планът обхваща зоната между бул. „Дондуков“, „Света Неделя“, „Алабин“, Градската градина, ул. „Раковски“ , бул. „Васил Левски“, Софийския университет, бул. „Цар Освободител“ и моста при Военната академия.

Основната цел на плана е да определи как ще се развива центърът в следващите години, съобщи вестник „Сега“.

„Това е консервативен план, целта е да запазим градската среда такава, каквато сме я наследили от дедите ни“, коментира главният архитект на София Петър Диков.

Една от амбициите на плана е да започне проучване на римския амфитеатър в територията между бул. „Дондуков“, ул. „Будапеща“ и ул. „Московска“. Първоначалното намерението беше там да се събарят сгради, включително и тази на Гьоте институт. Тя е паметник на културата, но се намира в центъра на амфитеатъра.

Вече се разбра, че се търси възможност да не се стига дотам и сградата да се усвои като част от цялостния комплекс. Амбицията на общината е да превърне амфитеатъра в основна културна сцена на София, съобщава dir.bg.

Планът е направен по нова процедура, като е заснета цялата растителност както в публичните терени, така и в частните. Именно заснемането е спряло строителството на 7-етажна офис сграда в градинката на „Гурко“ и „Раковски“, за да се опазят дърветата.

Планът спира и амбициите за небостъргач на мястото на бившите царски конюшни на бул. „Дондуков“ и „Левски“ срещу бившата централа на НДСВ.

Има идея и бункерът на мястото, където беше мавзолеят на Георги Димитров, да се превърне в художествена галерия. Тук основният проблем е, че той не присъства в кадастралната карта.

Строители.бг