Начало Новини Соларна система ще захранва футболен стадион за Световното първенство

Соларна система ще захранва футболен стадион за Световното първенство

соларни системи

Източник: greentech.bg

Като домакин на Световното първенство по футбол през следващата година Бразилия се надява да придаде на стадионите си нюанс на зелено.

Вече започна работата по изграаждането на 1MW слънчева система на покрива на Арена Пернамбуко – стадион в град Ресифе на източния бряг, който ще стане терен на местния отбор Nautico и ще бъде домакин на четири мача по време на турнира.

Инсталацията ще е с площ 14 500 кв. м. и ще да струва 10 милиона бразилски реали. Тя ще осигурява електричество само за стадиона, който в момента е в процес на изграждане и се очаква да бъде официално открит през юли.

Разработена от бразилските компании Neoenergia и Odebrecht Energia, сложната система е изградена с помощта на три международни агенции, допринасящи за проекта – Института за слънчева енергия при Политехническия университет в Мадрид, Института по електроинженерство и енергетика при Университета на Сао Пауло и американската Националната лаборатория за възобновяема енергия NREL.

Стадионът с 44 000 места ще се намира в предградие на Сао Лоуренсио да Мата, на около 18 километра западно от центъра на град Ресифе, и ще формира ядрото на спортното селище, което ще се изгради по повод спортния форум.