Начало Новини София взе 50 милиона евро заем за пътната мрежа

София взе 50 милиона евро заем за пътната мрежа

Eвропейската инвестиционна банка

Eвропейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столична община подписаха ново споразумение за заем на стойност 50 милиона евро, който да бъде използван за комплексно развитие на столицата.

Заемът ще се използва за финансиране на програмата за транспортна инфраструктура, включително строителни и възстановителни дейности в София за периода 2013-2016 година, се уточнява в съобщение на банката.

Със средствата ще бъдат изградени, разширени и възстановени 22 малки пътни мрежи в София, с обща дължина 56 км. Ще бъдат модернизирани също така 7,6 км трамвайни участъка, които попадат в тези пътни мрежи.

Средствата от ЕИБ ще допринесат за повишаването на качеството на живот на жителите на София, като се подобри обществената пътна мрежа и транспортната инфраструктура. Тези средства ще се отразят положително на околната среда, тъй като ще се намали замърсяването.

Това е четвъртото споразумение за пряко кредитиране между ЕИБ и Столична община, като с предишните три заема общо отпуснатите средства възлизат на 250 милиона евро.

Източник: dir.bg