Начало Новини София ще има цялостна канализация до 2020 г.

София ще има цялостна канализация до 2020 г.

vodoprovod

До 2020 г. канализацията на територията на град София трябва да бъде изградена, каза зам.-кметът в направление „Инвестиции и строителство Ирина Савина. Тя припомни, че през 2006 г. е изготвен анализ за нуждите от канализациoнна мрежа на територията на Столичната община, който показва, че 30 процента от града няма изградена такава.

След анализа стартирахме с изготвянето на предпроектни проучвания, идейни и работни проекти, както и с реализацията на градоустройствени и отчуждителни процедури,  допълни още зам.-кметът.

Савина обясни, че докато стигне до същинското изпълнение на даден проект минава дълъг подготвителен период. Технологичното време, което е необходимо за подготовката на проект, без значение от източника на неговото финансиране, е между три и пет години.

По думите й най-честите трудности, които срещат са при градоустройствените процедури и при отчуждаването.А обжалването на градоустройствените планове и приемането им не навреме води до забавяне още при началната подготовка.

Приетите в края на 2013 г. промени в Закона за общинската собственост значително утежниха процедурата по придобиване на собствеността на терените, през които преминават трасетата на инфраструктурните обекти.

Но с последната промяна от 2014 г. бихме могли, преди да влезе в сила заповедта за отчуждаване, да поискаме предварително изпълнение, което ускорява процедурата, уточни Савина.

Тя припомни, че през изминалите години общината е стартирала поетапното изграждане на канализация в територии на столицата, където такава липсва или е изградена частично – в кв. „Горубляне“, в кв. „Суходол“, в местност Сливница /Люлин/, в кв. „Модерно предградие“ и в др.

Средствата бяха осигурени от различни източници – ИСПА, ОП „Околна среда“ /2007-2013 г./, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите и инвестиционната програма на „Софийска вода, отбеляза Савина.

Строители.бг