Начало Новини София иска 130 млн. евро за когенерация

София иска 130 млн. евро за когенерация

evro sofia

Столична община иска 130 млн. евро от Брюксел за когенерация, която да намали сметките за парно, които плащат софиянци. Проектът е заложен в ОП „Околна среда“.

Става дума за проекта за изграждане на инсталация в „Топлофикция София“, която да ползва горивото, произведено от бъдещия завод за боклук, и така да намали значително нужното количество газ за дружеството.

Проектът бе обсъден в понеделник в Страсбург на среща на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на групата на ЕНП в Европарламента Джоузеф Дол.

Като задача с важно екологично значение проектът вече има подкрепата на Европейската комисия.

Фандъкова е запознала Дол и с останалите приоритетни за София проекти през новия програмен период. Това са строителството на метрото, модернизирането на градския транспорт и заводът за боклук.

Столичната община е защитила проекти на обща стойност 3 млрд. лв., от които безвъзмездното финансиране от ЕК е 2 млрд. лв

„Кметът Фандъкова реализира големите проекти на София, които реално променят живота на хората и градската среда. Тя работи много и винаги, когато се срещаме тя показва резултати и напредък. Затова тя има моята подкрепа като работещ кмет“, заяви Джоузеф Дол.

Фандъкова бе в понеделник в Страсбург за представянето на обща изложба между Библиотеката на хуманистите в Селеста, Столична община и Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в сградата на Европейския парламент.

Източник: dir.bg