Начало Новини Snøhetta представи проект за театър в Синтай, Китай

Snøhetta представи проект за театър в Синтай, Китай

Teathre 3

Норвежкото архитектурно студио Snøhetta спечели конкурс за проект на театър в Синтай – един от най-старите градове в Китай. Проектното предложение на Snøhetta надхвърля ограниченията на заданието и въвежда Алеята на големия кръг. Освен театър тя включва научно-технически музей, площад в кръгла форма и централен екопарк, създавайки щедро пространство за взаимодействие и креативност. „Синтай гледа към бъдещето, докато остава в своята богата история. Театърът е важна културна инициатива за популяризиране на наследството и културата на този древен град“, заяви основателят на Snøhetta Кетил Традал Торшен.

Teathre 2

Физически, функционално и символично този кръгов комплекс обединява и свързва различните програми в района – културa, наука и природа, обогатявайки региона с неговата уникална индивидуалност, като същевременно хармонично се вписва в заобикалящата го среда. Това архитектурно решение създава отворено обществено пространство, където посетители от всякакъв културен и социален произход могат да се насладят на гледките и събитията около театъра и представленията вътре в него. Проектът е базиран на древната източнокитайска философия Tien Yuan Di Fang, която означава „кръгло небе и квадратна Земя“ и е начин за разбиране на Вселената. Кръглото небе представлява органично движещите се елементи като луната и звездите, а квадратната Земя олицетворява стабилната земна основа. Разграничавайки небето от земята, философията обхваща всичко между тях. Цялостният, приобщаващ дизайн е подчинен на тази философия: от макронивото на музея на науката и парка, до микронивото, където се случват събития между небето и земята, вътре, отвън, над или между сградите.

Teathre 4

„Проектът цели да осигури концептуален баланс между извивката на площада, блещукащата фасада на театъра и извисяващия се атриум. Очертаното от кръговата алея пространство може да се използва за пикници и семейни събития“, споделиха архитектите от Snøhetta.