Начало Новини Смел опит за разграничаване от традициите в Киото

Смел опит за разграничаване от традициите в Киото

Kengo Kuma and Associates завърши хотел, който деликатно се разграничава от историческия градски пейзаж в Киото. Наречен ShinPuhKan, хотелът е построен със смела и фрагментирана фасадна конфигурация. Съответстваща на преобладаващата градска архитектура, квадратната сграда в центъра на Киото, в хуманистичен мащаб и изискана текстура, е с площ от 25 610 кв. м и голям вътрешен двор.

„Построихме хотел в центъра на Киото, през който минава улица. Историята на Киото като град е история на търсенето на начини за разчертаването на града на квадратни парцели с дължина 120 м, от всички страни граничещи с улици, и как да бъдат ограничени сградите до приемливи за хората мащаби – градоустройствена схема, за първи път приложена в Китай. Искахме да построим сграда, която да е повече продължение на улицата, и по-малко изолирана структура, която заема цялото пространство“, споделят от Kengo Kuma and Associates.

Проектирайки смел външен вид, архитектите са използвали три вида материали, за да „засвири нов вид джаз“ над улиците в Киото: масивна дървесина, външни алуминиеви щори и черен бетон, съдържащ железен оксид. Кенго Кума е най-известен с използването на дърво и местни материали. Смелите линии на сградата продължават в интериора с дървени столове, маси, стени и тавани. На ниво фоайе посетителите са посрещани от дървени греди в кръстосани конфикурации, които, освен че придават артистичен вид, имат и важна структурна роля.

От вътрешния двор все още се открива видимост към входа, покрит с кръстосани дървени греди и полупрозрачен покрив. Посетителите могат да влязат в двора по голямо каскадно стълбище, което се използва за сядане и релакс с възглавнички и меки постелки.