Начало Новини Слънчев заслон ще покрива павилиона на Дубай за Световното изложение през 2020...

Слънчев заслон ще покрива павилиона на Дубай за Световното изложение през 2020 г.

дубай

След като неотдавна се заговори как вятър и слънце ще захранвaт изцяло световното изложение в Астана през 2017, днес се разбра, че и Дубай ще ни впечатли с екологичен дизайн в качеството си на домакин на Експо 2020.

Това ще бъде първият път, когато международния празник на иновациите и бизнеса ще се проведе в Близкия изток. Целта на Дубай е да генерира 50 процента от необходимата енергия локално. Дизайнът включва огромен фотоволтаичен соларен заслон с двойно предназначение, който ще произвежда енергия през деня и ще осигурява зашеметително светлинно шоу през нощта.

В рамките на темата „Свързвайки умовете, създавайки бъдещето“ Експо Дубай ще даде приоритет на устойчивостта, възможностите и мобилността. Централен площад ще застане в средата на изложбеното място, за да подслони презентациите и да стане домакин на дискусии. Това пространство ще се нарича „Ал Васл“, предишно наименование на Дубай , което се превежда като „връзката“.

фотоволтаици

От това централно пространство посетителите и участниците ще имат възможност за достъп до зоните, покриващи темите – свързаност, мобилност, както и всички аспекти на устойчивото развитие – в отделни павилиони. Тази идея е вдъхновена от „сук“ – традиционния арабски пазар – да се създаде интерактивна и оживена атмосфера.

Цялото пространство ще бъде покрито с фотоволтаичен заслон, „висящ“ над павилионите. От него ще се очаква да генерира половината от енергията, необходима на изложението. Същевременно заслонът ще осигури сянка от жаркото слънце през целия ден.

А когато слънцето залязва, балдахинът от фотоволтаици ще бъде преобразуван в осветителен дисплей с много светлини и цифрови прожекции.

Източник: greentech.bg