Начало Новини Система Sicharge UC от Siemens – нови стандарти за гъвкаво зареждане на...

Система Sicharge UC от Siemens – нови стандарти за гъвкаво зареждане на електрически автобуси

siemens

Системата Sicharge UC на Siemens предлага:
– портфолио, обслужващо целия диапазон на мощност – от 50 до 600 kW;
– гъвкава комбинация с опции за свързване като кабел и пантограф;
– бързо и сигурно зареждане в депото и по трасето;
– управление и мониторинг на процесите на зареждане през облака.

По време на изложението Busworld 2019, което се проведе от 18 до 23 октомври в Брюксел, Siemens представи своята система за зареждане на електрически автобуси, камиони и моторни превозни средства в депото и по трасето – Sicharge UC. Sicharge UC покрива целия диапазон на мощност от 50 до 600 киловата (kW) и може да се комбинира с няколко опции за свързване като зареждащи щепсели и бордови или извънбордови пантографи. За да отговори на нарастващите изисквания на автомобилната индустрия за по-високи напрежения, станцията може да работи с напрежение до 1000 волта (V). Това дава възможност електрически превозни средства с различни технологии и батерии да могат да се зареждат гъвкаво, по време на път или в депото. Процесите на зареждане могат да бъдат наблюдавани и контролирани чрез приложение в отворената, базирана на облака IoT операционна система на Siemens – MindSphere.

Броят на електрическите превозни средства в автобусния и логистичния бизнес продължава да расте и се превръща във все по-важен фактор за операторите на автопарка. Предвид това за тях става все по-важно да могат да зареждат превозни средства от множество производители. В същото време процесът на зареждане трябва да бъде оптимално интегриран в ежедневните им операции. Портфолиото на Sicharge UC е съвместимо със стандарта на Комбинираната система за зареждане (CCS), която гарантира, че процесите на зареждане не зависят от производителя. Предлага се и с нива на мощност от 50 до 600 kW, което означава, че операторите извличат максимални ползи от своите депа, като зареждат различни видове превозни средства като автобуси и камиони.

Зарядната система е гъвкава и по отношение на приложението си. „За автобуси, които покриват дълъг маршрут през деня, например, еднократно зареждане в депото често не е достатъчно“, казва Моник Мертинс, ръководител на звеното „Зарядна инфраструктура за Европа и Латинска Америка“ на Оперативно направление Интелигентна инфраструктура на Siemens. „По трасето са необходими допълнителни пунктове за зареждане. Ето защо е важно зарядните станции да могат да бъдат свързани към различни контактни системи като зарядни щепсели, които често се използват за зареждане в депо, както и към пантографи за зареждане в други точки по пътя. Предимството на пантографа е, че превозното средство ще се свърже със системата за зареждане напълно автоматично, без да е необходимо ръчно да се свързва щепсел“.

Компактният размер на станциите за зареждане и пантографите от семейството на UC Sicharge означава, че те могат да бъдат интегрирани в съществуващи депа и външна инфраструктура, без да заемат много място.

С портфолиото на Sicharge UC облачно приложение може да поеме мониторинга и контрола на процесите на зареждане, за да ги направи възможно най-ефективни. Например, то може да използва т.нар. „интелигентното зареждане“, за да се гарантира, че системата зарежда само когато цената на тока е благоприятна или депото не надвишава зададеното максимално ниво на мощност.

С увеличаването на броя на електрическите превозни средства нараства и размерът на депата. Такива инфраструктури с голям енергиен капацитет ще поставят огромни предизвикателства пред захранването от мрежата. „За да се осигурят надеждни и рентабилни инфраструктури за интелигентно зареждане, занапред ще бъде важно да се комбинират зарядни системи като Sicharge UC със системи за акумулиране на енергия и приложение за интелигентно управление на натоварването“, посочва Жан-Кристоф Хейн, глобален ръководител на звеното Future Grids на Оперативно направление  Интелигентната инфраструктура на Siemens.

Зарядни станции Sicharge UC с мощност 150 kW вече се използват в Тестовия център за зарядни технологии на холандския производител на автобуси VDL Bus & Coach (VDL) във Валкенсвард. Siemens и VDL обединиха усилията си, за да създадат иновативни решения за зареждане в депа.

Научете повече за Оперативно направление Интелигентна инфраструктура.

Информирайте се и за подробностите, сързани със системата Sicharge UC.