Начало Новини Siemens Мобилити ще изгради първата високоскоростна жп система в Египет

Siemens Мобилити ще изгради първата високоскоростна жп система в Египет

Siemens

Компанията подписа меморандум за разбирателство с Националната служба за тунелите за проектиране, инсталиране и въвеждане в експлоатация на първата система за високоскоростен железопътен транспорт в страната. Споразумението включва железопътна мрежа от около 1000 км, първата линия от 460 км ще струва 3 млрд. долара. Siemens Мобилити ще достави високоскоростни и регионални влакове, локомотиви, железопътна инфраструктура, системна интеграция и поддръжка

Националната служба за тунелите на Египет и Siemens Мобилити подписаха меморандум за разбирателство за проектиране, инсталиране и въвеждане в експлоатация на първата система за високоскоростен железопътен транспорт в страната. Местните компании Orascom Construction S.A.E. и The Arab Contractors (Osman Ahmed Osman & Co.) също са сред подписалите документа.

Споразумението предвижда изграждането на железопътна мрежа от 1000 км, като първо ще се построи 460-километрова високоскоростна линия. Стойността на поръчката на първоначалната линия е около 3 млрд. долара.

Siemens Мобилити ще достави високоскоростни и регионални влакове, локомотиви, железопътна инфраструктура, системна интеграция, както и услуги по поддръжката.

Меморандумът за разбирателство бе подписан в Кайро от Есам Вали, председател на египетската Национална служба за тунелите, която е под юрисдикцията на Министерството на транспорта, и Михаел Петер, главен изпълнителен директор на Siemens Мобилити. На подписването присъстваха премиерът на страната Мустафа Мадбули, министърът на транспорта Камел Ал Вазир, главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер и заместникът му Роланд Буш.

„За нас е чест и гордост да разширим партньорството с Египет. С построяването на високоефективна железопътна система в страната ще подкрепим египетския народ с достъпен, чист и надежден транспорт“, каза Джо Кезер.

„Радваме се, че Министерството на транспорта ни се доверява за изпълнението на този важен проект. Нашата водещна позиция в дигитализацията и цялостните ни услуги до ключ ще допринесат за изграждането на интегрирана и съвременна високоскоростна железопътна система, която ще даде технологичен тласък на страната и ще създаде работни места. Освен това системата значително ще подобри преживяването на пасажерите и ще намали времето за пътуване на милиони египетски граждани“, заяви Михаел Петер.

Първата високоскоростна линия с дължина 460 км ще свързва бързо развиващите се градове Ел Аламейн на Средиземно море и Аин Сухна на Червено море, като същевременно ще минава през новата административна столица. Линията ще може да бъде използвана и за целите на товарния транспорт, което допълнително ще стимулира икономическия растеж в района.

Siemens Мобилити е световен лидер във високоскоростните железопътни операции и е една от водещите компании на египетския транспортен пазар от 60-те години на миналия век. Компанията има богат опит в изпълнението на високоскоростни железопътни проекти в Близкия Изток и Африка.

Siemens Мобилити интегрира елементите от портфолиото си и доставя завършени жп системи надеждно и от един-единствен източник. Досега компанията успешно е изпълнила около 50 проекта „до ключ“ по цял свят – при това много от тях предсрочно. Последните такива са разширяването на Синята линия на метрото в Банкок, завършено миналата година, и проектът за лека железница в Копенхаген.