Начало Новини Siemens и ФК „Байерн“ влизат в продължения

Siemens и ФК „Байерн“ влизат в продължения

След три успешни сезона Siemens и ФК „Байерн” (Мюнхен) удължиха партньорството си с още три години. Глобалният технологичен лидер и спортният клуб с най-много шампионски титли в германския футбол се договориха да продължат да си сътрудничат до края на сезон 2022/23. Фокусът остава върху ориентирани към бъдещето решения и иновативни технологии, както и върху свързани с инфраструктурата дигитални продукти и решения.

Освен това партньорството ще бъде засилено от началото на новия сезон, най-вече в областта на устойчивостта. В частност, фокусът ще е върху решенията и технологии за ефективно съхранение на енергията и системи за енергиен мениджмънт на „Алианц Арена“ и тренировъчните терени на „Забенер щрасе“ в Мюнхен. Тези технологии ще помогнат на ФК „Байерн“ да предприеме следващите стъпки към повишаване на енергийната ефективност при своите спортни и бизнес дейности. Това ще даде възможност на клуба да играе водеща роля в Европа, когато става дума за устойчивост.

“Siemens и ФК „Байерн“ са два силни глобални бранда. Ние сме обединени от споделената ни страст към върхови постижения и качество. Новото споразумение ще ни даде възможност да изведем нашето партньорство до следващото ниво“, заяви Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG.

Карл-Хайнц Румениге, председател на Съвета на директорите на ФК „Байерн“, сподели: „От самото начало на нашето партньорство ние поддържаме близки отношения със Siemens, базирани на взаимно доверие. Така че ние сме повече от доволни, че продължаваме нашето съвместно пътуване към бъдещето и си партнираме на различни нива“.

В допълнение към технологиите на Siemens, които вече се използват на „Алианц Арена“, на „Забенер щрасе“ и на арената Audi Dome, през последните години като част от сътрудничеството бяха разработени и други решения и продукти. Например, сред проектите е приложението Greenkeeper App за анализ на данните за тревата на „Алианц Арена“ с помощта на взаимносвързани сензори на терените. Тази информация – за параметри като светлина, температура, влага, соленост и вятър – се събира и обработва благодарение на операционната IoT платформа  на Siemens MindSphere. След това данните се оценяват в рамките на приложението и се превръщат в препоръки за действие. Това приложение помага на ФК „Байерн“ да постигне още по-високо качество и ефективност при грижата за тревата.

Херберт Хайнер, председател на Надзорния съвет на ФК „Байерн“ и президент на футболния клуб, добави: „И във футбола, и в баскетбола нашето партньорство със Siemens ни дава възможност да установим значима връзка между иновациите и устойчивостта – два важни елемента на нашите дейности във ФК „Байерн“. Ще продължим да подкрепяме този ангажимент и имаме положителни очаквания за партньорството ни през следващите три години“.

През миналия сезон инженерите по акустиката приложиха своите умения на „Алианц Арена“ по време на домакинските мачове на ФК „Байерн“ като част от проекта на Siemens Reimagine The Game. С помощта на акустични камери те измериха звука, произвеждан от феновете по време на мачовете, и после използваха данните за създаване на 3D модел на стадиона. Реакциите на феновете при смяна на притежанието на топката, при съдийски отсъждания, при голове и пропуснати възможности бяха записани и визуализирани. Проектът спечели множество отличия, включително наградата на PRReport за „най-добра дигитална комуникация“.