Начало Новини Шанз-Елизe става „необикновена градина“

Шанз-Елизe става „необикновена градина“

Париж
Париж превръща Шанз-Елизe в „необикновена градина“ за 250 милиона евро

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че Шанз-Елизе ще бъде подложен на амбициозно обновяване на стойност 250 милиона евро. Усилията ще превърнат булеварда, който свързва Триумфалната арка с площад Конкорд, в това, което Идалго нарича „необикновена градина“.

Мястото, което французите отдавна наричат ​​„най-красивия булевард на света“, се превърна през последните десетилетия в туристическа гореща точка, пълна със скъпи ресторанти и луксозни магазини – и все по-често избягвана от местните жители.

„Легендарният булевард загуби великолепието си през последните 30 години – се казва в изявление на Комитета на Шанз-Елизе, който от години лобира пред местната власт за обновяване. – Той постепенно бе изоставен от парижаните и претърпя пълния удар на няколко кризи: жълти жилетки, стачки, здравна и икономическа криза и т.н.“

Замислен от френската архитектурна фирма PCA-Stream, проектът за реставрация ще оптимизира пешеходното пространство, ще добави повече зеленина за подобряване на въздуха и ще намали наполовина автомобилния трафик. Основателят на фирмата Филип Чиамбарета казва пред The Guardian, че целта му е да направи пространството „екологично, желано и приобщаващо“.

Ангажиментът ще бъде завършен на два етапа, до момента на летните олимпийски игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж. Площад Конкорд ще бъде на първо място, неговото обновяване ще приключи преди откриването на игрите. Останалата част от булеварда ще бъде завършена след това, с планирана дата през 2030.

Андре Льо Нотр, градинар на Луи XIV, за пръв път проектира булеварда през 1667 г. През 1709 г. той е преименуван на Шанз-Елизе на името на митичния гръцки отвъден свят -Елисейските полета. Оттогава това е място за празнуване на много от най-гордите победи на Франция, включително освобождението на страната от Германия през 1944 г. и победите на Световната купа през 1998 и 2018 г.

Днес Шанз-Елизе всяка година посреща парада за Деня на Бастилията през юли и последния етап от Тур дьо Франс в края на лятото. За последно булевардът е реновиран преди повече от 25 години.