Начало Новини Сглобяеми хижи, построени в еко курорт в швейцарските Алпи

Сглобяеми хижи, построени в еко курорт в швейцарските Алпи

Montalba Architects са проектирали 21 „еко хижи“ за луксозния еко хотел Whitepod в Les Giettes във Вале, Швейцария. Курортът има мисията да „съчетае екологията с лукса, за да създаде уникално хотелско изживяване“.

Новите  хижи са предназначени за групи или семейства, с три спални и две бани във всяка. Според прессъобщението на V2com: „Използвани са изцяло швейцарски материали и продукти. Тези материали създават безпроблемен преход между конструкциите и околните планини, като същевременно напомнят дизайна на традиционна швейцарска хижа“.

Традиционният швейцарски стил на хижи обикновено се характеризира с „тежък, леко наклонен покрив и широки, добре поддържани стрехи, разположени под прав ъгъл спрямо предната част на къщата“. Тези сгради нямат навеси или стрехи на покрива, но имат стопери за сняг на поцинкования покрив, предпазващи от свличането му, наистина големи улуци и чакъл около сградата, който да предотврати пръскането на вода върху сайдинга от лиственица.

Елементите са изработени от швейцарски материали, с ориентирани плоскости (OSB) и дъски от лиственица за интериора, прозорци с троен стъклопакет и добра изолация с полиран бетон.

В еко курорта Whitepod има и други интересни зелени еко характеристики. Всяка сутрин например, хибриден Defender Land Rover доставя пресни кроасани за гостите. Освен това целият курорт се захранва от собствена хидроелектрическа турбина.

„Whitepod има за цел да докаже, че гостоприемството и опазването на околната среда могат да съществуват едновременно, за да създадат едно уникално и положително преживяване. Използването на енергия и вода е умело контролирано, а отпадъците, естествено, се рециклират. Предлаганите продуктите също са местно производство. Персоналът живее наблизо и ходи на работа пеша, понеже транспортът е ограничен“.

Всички зимни занимания също са съпътствани от използването на ниски въглеродни емисии, включително ски туризъм и използването на снегоходки и шейни, теглени от хъскита. Това е един истински еко курорт!