Начало Новини Северозападът очаква сериозни инвестиции от новите европейски фондове

Северозападът очаква сериозни инвестиции от новите европейски фондове

Vidin

11 кмета на общини бяха избрани за членове на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

След програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на България да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“.

Николова отбеляза, че районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се постигне икономическо въздействие. „Залагаме развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, за да създадем предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво“, посочи тя.

Заместник-министърът отбеляза също, че няма да има населено място без достъп до европейски средства, а чрез изпълнението на интегрирани териториални инвестиции ще се усвояват средства от всички оперативни програми за инфраструктурни и социални мерки. Николова даде пример, че градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони, например.

Деница Николова обясни още, че през програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.

В рамките на срещата бяха избрани и представителите на общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и техните заместници. За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.

Това е вторият район в страната, който избира представители на общините в регионалните съвети, отбеляза Деница Николова и приветства новоизбраните представители. Очаква се през месец октомври да се приключи със структурирането на съветите в пълен състав и да се изберат председатели. Заместник-регионалният министър напомни, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. „Колкото по-рано се одобрят плановете, толкова по-бързо ще има достъп до евроинвестиции. Добре е да се започне и предварителна подготовка за сформиране на проектни идеи и партньорства“, каза още Николова.