Начало Новини СЕН-ГОБЕН празнува своята 350-та годишнина с „Павилиони на бъдещето“

СЕН-ГОБЕН празнува своята 350-та годишнина с „Павилиони на бъдещето“

weber

СЕН-ГОБЕН е най-големият производител на строителни материали в света. Компанията води началото си от 1665 г. със създаването на Манифактура за производство на стъкла. Днес СЕН-ГОБЕН има годишен оборот от над 41 млд. EUR и повече от 180 000 служители в 66 държави и празнува своя 350-годишен юбилей.

За това изключително събитие, СЕН-ГОБЕН създаде футуристична пътуваща изложба, която нарече „Сензации на бъдещето“. Тя се състои от 4 павилиона с изключително модерни и иновативни технологии, които последователно гастролираха в Шанхай през Януари, Сао Пауло – Април и Филаделфия през Май.

Като последна спирка, павилионите бяха изградени на 14-ти Октомври в Париж на площад „Конкорд“ и бяха отворени за посетители до 31-ви Октомври. Официалното им  откриване се състоя на 14-Октомври лично от Премиер-министърът на Франция – г-н Манюел Валс и Пиер Андре дьо Шалендар – Президент и Главен изпълнителен директор на СЕН-ГОБЕН.  Датата и мястото на събитието не са избрани случайно – 15-ти Октомври е датата, на която през      1665 г. е подписан Декрета за създаване на компанията и на тази дата всички служители на СЕН-ГОБЕН отбелязват тържествено паметната годишнина в различни точки на планетата. Площад „Конкорд“ е специално избрано място за разположение на павилионите, като един от най-красивите площади в Париж и като разположение между Лувъра и Голямата арка в „Дефанс“ – две от емблематичните архитектурни постижения на СЕН-ГОБЕН.

Тази иновативна изложба продължава традицията на големите индустриални изложения, на които СЕН-ГОБЕН участва от края на 19ти век.  Павилионите „Сензации на бъдещето” са знак на почит към павилиона на СЕН-ГОБЕН , представен в Париж на международно изложение през 1937 г., в което посетителите за първи път са могли да ходят върху стъклен под, благодарение на изобретението „закалено стъкло“.

Павилионът “Listen” представя постиженията в акустични материали на Групата. Подплатеният куб е перфектно звукоизолиран и осигурява истинско пътуване между пълна тишина и звуците на оживения град. Цветовете на външната фасада се сменят след падането на нощта. Павилионът е изграден с мазилка „Weber“. Използвани са „Ecophon“ акустични панели.

weber

Павилионът „Create” е символ на дързостта. Неговите спираловидни стълби представляват истински архитектурен подвиг. През нощта острите краища са очертани с LED светлини и структурата създава усещането за изкачване в безкрайността. За изграждането на павилиона са използвани материал „Fabrasorb“, използван за акустична мембрана и „Onirys“ материал, преплитайки оптични влакна и фибростъкло, осветявайки повърхността на вътрешните стени.

Павилионът „Color” е стъклена въртележка, калейдоскоп, оцветяващ околната среда. Той е мост между традициите в стъклата и днешните постижения в стъклопроизводството на СЕН-ГОБЕН във всички негови безкрайни форми. Павилионът използва ръчно духано стъкло по традиционните методи на „La Verrerie de Saint-Just“ и ламинирано стъкло с вграден текстил на „Glasssolutions”.

weber

Павилионът „Look” е знак на почит към вековната традиция на СЕН-ГОБЕН в стъклопроизводството. Изграден е от LED – вградени огледала, променяйки позицията си. През деня, фасадата е изражение на небосклона, а през нощта се превръща в постоянно променящ цвета си куб светлина. Влизайки вътре, посетителите потъват във времето и пространството, пътувайки през историята на СЕН-ГОБЕН. Материалите, използвани за изграждане на павилиона са пет вида стъкла, предоставени от „СЕН-ГОБЕН Glass“ и „Glasssolutions“. Използвано е и специално стъкло с ниско съдържание на железен оксид и висока степен на пропускливост на светлината.

weber

Делегация от партньори на СЕН-ГОБЕН България бе официално посрещната на 19-ти Октомври в Париж лично от Жерар Гаспар – Маркетинг директор на СЕН-ГОБЕН и създател на концепцията за изграждането на павилионите и Клод Имован – вице-президент и ръководител на сектор „Строителни материали“ на СЕН-ГОБЕН. Българската делегация посети павилионите и емблематичната Огледална зала на двореца Версай, чиито 357 огледала са изработени от фабриката за стъкла на СЕН-ГОБЕН още през 1672 г.

weber

В България екипът на СЕН-ГОБЕН се присъедини към глобалното честване на празника като организира поредица от спортни състезания по тенис на маса и джаги, дигитални игри и още куп забавления, придружени с много музика и празнично настроение. Служителите на компанията нарисуваха и „Голямата картина“ – символ на 350-годишната история на  СЕН-ГОБЕН. Празненствата завършиха с огромна торта и фойерверки на игрището за мини футбол в Герман, където се изигра приятелски мач между служители на компанията. В специална книга, екипа остави посланието си за следващото поколение служители, които ще отпразнуват 400-тната годишнина на Групата и които ще бъдат последователи на вековната история.

Обръщайки се назад към миналото и погледнем това, което правим днес, ние сме убедени, че има много причини да вярваме в бъдещето.

СЕН-ГОБЕН е световен лидер на пазара на строителството. Проектира, произвежда и разпространява строителни и високопроизводителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийната ефективност и опазването на околната среда. Основната мисия на Групата са иновациите – чрез материалите, които използва и бизнеса, който прави. В България концерна е представен от СЕН-ГОБЕН Констракшън Продъктс и оперира с направленията Weber, Isover, Rigips, Glass, Formula, Pam, Abrasives, Ecophon.

Направлението Weber на концерна СЕН-ГОБЕН е представено в България от 2001г. и оперира с производство на иновативни и лесни за употреба продукти в областта на  фасадните решения, системите за полагане на керамични покрития, индустриални подове, зидарски и технически разтвори. Направление Rigips e представено в България от 20 години и предлага на българския пазар гипскартон, профили, аксесоари, фугопълнители, както и широка гама гипсови мазилки и шпакловки. Направление Isover е направлението за изолации на компанията и предлага ефективни топло- и звукоизолационни решения за изграждане на енергоефективни сгради, като осигурява сигурност на обитателите и спомага за опазване на околната среда. Обекти, изградени с продукти на СЕН-ГОБЕН Груп, които ще останат завинаги в световната историята са Айфеловата кула, Лувърът, Статуята на Свободата, Версай, Балшой театър, стадион Маракана, Бразилия.

Сен Гобен