Начало Новини Създадоха една от най-големите компании за строителни материали в Северна Европа

Създадоха една от най-големите компании за строителни материали в Северна Европа

Stark

Stark Group завърши придобиването на Saint-Gobain Building Distribution Germany GmbH (SGBDD), един от най-големите търговци в строителната индустрия в Германия. Сделката на стойност 335 милиона евро ще доведе до сливането на две до голяма степен подобни компании със сходни стратегии, цели, както и пазарни позиции и бизнес модели. С придобиването на SGBDD Stark Group удвоява размера си – понастоящем  компаниите на Stark Group са представени в шест държави.

Германското бизнес звено се ръководи от изпълнителния директор Каре Мало и ще работи под името Stark Deutschland GmbH.

Raab Karcher, Keramundo, Muffenrohr,…

Разглеждайки сферите на дейност на двете компании, можем да говорим за обединяване на равни играчи. Сливането предлага огромен потенциал за синергии чрез обмен на знания и утвърдени практики или чрез икономии от мащаба. Ние сме щастливи, че можем да интегрираме в портфолиото на Stark Group големи марки като Raab Karcher, Keramundo или Muffenrohr. По този начин Stark Group определено ще се възползва от бранд като Keramundo и тяхната специализация в търговията с плочки, а SGBDD ще спечели от опита на Stark Group в бизнеса с дървен материал“, убеден е Сорен П. Олесен, изпълнителен директор на Stark Group.

Фокус върху B2B пазара

StarkStark Group има амбициозни цели и се фокусира върху B2B (business-to-business – насочен към бизнес клиенти, а не към крайни потребители) пазара на строителни материали. Новата германска бизнес единица също ще насочи усилия към този силно фрагментиран пазарен сегмент. В последните години SGBDD демонстрира добри икономически резултати, както и ясни и мащабни планове за бъдещето.

Ние сме убедени, че Stark Group и SGBDD са много подходящи една за друга, тъй като и двете компании са известни с това, че поставят интересите на клиента в центъра на своите действия. Успехът на двете фирми стъпва на сходна корпоративна култура, която залага на иновации и стремеж към високи бизнес резултати. Това включва също така да бъдем надежден партньор за нашите клиенти по важни въпроси в области като устойчиво развитие, дигитализация, образование или услуги. Ще продължим да се фокусираме и върху обучението на нашите служители в Германия, които са от голяма важност за успеха на този личен бизнес. Добре запознати сме със силната зависимост между доволни служители и доволни клиенти“, подчертава Каре Мало.

Придобиването ще увеличи значително присъствието на Stark Group A/S на пазара на строителни материали в Северна Европа. От Stark Deutschland GmbH вярват, че с единадесетте си бранда са в добра позиция да играят водеща роля в Германия като един от най-големите и стабилни европейски пазари, дори във времена на слаб икономически растеж.